Kesäkauden avajaiset

Parallèle 45
Kuva
Alko

Koulut ovat taas päättyneet. Se tietää samalla kesäkauden alkamista ja toisille pitkiä kesälomia. Oma nuori miehemme päätti menestyksekkäästi seitsemännen luokkansa ja on kuuman kesän jälkeen valmis aloittamaan kahdeksannen kouluvuoden. Sitä ennen levätään ja nautitaan kesästä. Tosin tämä päättäjäispäivä ei ollut paras mahdollinen ainakaan sään puolesta. Etelä-Suomessa sataa tihutti koko päivän. Kurja sää ei tosin lannista päätöspäivää eikä missään tapauksessa kesäkauden avajaisia.

Tällä kertaa kesäkausi tai ainakin Paul Jaboulet Aînéen Parallèle "45" -valkoviinipullo avattiin säästä huolimatta. Erinomainen lounas oli myös erikoinen, sillä pöytä oli katettu kotitekoisilla krepeillä. Täytteenä oli joko broileria tai savulohta. Kietaistut krepit ovat ihania! Paksun lätyn sisään on kääritty mehevä täyte, jossa maistuu lihan lisäksi raastetut juurekset sekä keitetty irtonainen riisi. Palan painikkeeksi kelpaa kullankeltainen, hieman kehittynyt ja tammisen tuoksuinen kuiva Parallèle. Tämä voimakas, mausteinen, voinen, mantelinen ja tyylikäs herkku on monen eri rypälelajikkeen tulos. Mehu on viime vuoden satoa ja siihen on käytetty Grenache Blanc, Bourboulenc, Rousanne ja Clairette -lajikkeita, eikä lainkaan huonosti olekaan valittu. Hyvin 8 asteeseen jäähdytettynä tätä kelpasi siemailla vielä lounaan päätteeksikin, kunnes nousuhumala antoi valomerkin.

Viini on saanut nimensä 45. pohjoisen leveyspiirin mukaan, joka kulkee kahden kilometrin päässä Jaboulet’n kellareista. Viinin rypäleet kasvoivat eri puolilla Rhônen viinialuetta, ja ne edustavat alueen perinteisiä lajikkeita. Viiniä on vanhennettu kolmen kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 30 % oli uusia tynnyreitä. Paul Jaboulet Aînén viiniliike on erikoistunut Rhônen alueen viineihin. Se tuottaa sekä alueen pohjois- että eteläosassa sijaitsevien ala-alueiden viinejä. Vuonna 1834 perustettu viiniliike omistaa itse 100 hehtaaria viinitarhoja Rhônen pohjoisosassa. Yhtiön vuosituotanto on noin 3,6 miljoonaa pulloa viiniä.

Julkaistu lauantaina 3.6.2006 klo 17:50 Viinit-luokassa avainsanoilla ruoka ja sää.

Edellinen
Tuhottu tulevaisuus
Seuraava
Kesätorilla