Tuhottu tulevaisuus

Porvoon tuomiokirkon tuhopolttaja on saatu kiinni. Itse asiassa ryhmä koostui kolmesta 18-20-vuotiaasta nuoresta, jotka tunnustivat tuhotyön maanantaina. Kirkon katto tuhoutui palossa täysin. Keskiaikainen kirkko säilyi kuin ihmeen kaupalla pahemmilta tuhoilta, toisin kuin Tyrvään kirkko, jonka niin ikään tuhopolttaja poltti kivijalkaan asti. Tällä kertaa tuhopolton motiivina lienee ollut kuningas alkoholi. Nuoret olivat nimittäin päissään sytyttäessään kirkon palamaan. Vanha sanonta opettaa, että viina on viisasten juoma. Nuoret eivät näytä osaavan suhtautua alkoholiin muuten kuin humalahakuisesti. Samalla katoaa harkintakyky ja seuraukset ovat tuhoisia.

Seuraukset ovat myös tälle nuorukaiselle melkoisen tuhoisat. Vaikka kirkko aikanaan saadaankin korjattua ja paikattua, ei tuhotyö kovin helpolla katoa paikkakuntalaisten muistista. Rikos ei katoa myöskään kovin nopeasti tämän nuorukaisen elämästä. Törkeästä tuhotyöstä on nimittäin säädetty kahdesta kymmeneen vuoden vankilatuomio. Jos vaikka tuomio aikanaan onkin sovitettu, jäävät vahingonkorvaukset nuorukaisen maksettavaksi pitkäksi aikaa. Lisäksi hänelle tulee vaikeuksia selittää vuosien aukko ansioluettelossaan, jos hän joskus hakee töitä. Tämä törttöily seuraa kaveria hautaan asti. Hänellä on tai oli elämä edessään. Elämää on vain nyt vaikeaa ottaa avosylin vastaan.

Monet asiat on mietittävä uudelleen, samoin kaikki suunnitelmat menevät yhden humalaillan seurauksena täysin uusiksi. Jos niitä suunnitelmia nyt on moneen vuoteen. Elämä tulee olemaan vaikeaa. Merkintä rikosrekisterissä sulkee monia ovia. Yhteiskuntakelpoisuus on menetetty ajoiksi, ja kaikki katosi yhdessä hetkessä. Nuoret eivät osaa arvioida elämän kovuutta ja seurauksia tällaisten tapahtumien jälkeen, sillä takana on parinkymmenen vuoden turvattu elämä vanhempien suojissa. Itse en sääli tätä nuorta. Minkä tahansa rangaistuksen hän saakin, hän on sen ansainnut.

Julkaistu Fridayna 2.6.2006 klo 18:32 avainsanalla tapahtumat.

Edellinen
Väärä aika ja väärä paikka
Seuraava
Kesäkauden avajaiset