Tekemistä kotiin vapaalle ajalle

Kun nyt jokaisen meistä vapaa-aika on yllättäen lisääntynyt tai etätyöt tulleet osaksi arkea, on samalla perheissä huomattu, että uutta tekemistä on joutunut etsimään. Etsintä on samalla suuntautunut lähes aina nettiin, kun tuota ulkona liikkumista on pyritty rajoittamaan ja porukallakaan ei enää saa kokoontua.

Onneksi suomalaisten kotien nettiliittymät ovat nykyään sen verran nopeita, että lähes jokaisessa kodissa voidaan katsoa elokuvia ja televisiosarjoja television lisäksi myös suoratoiston kautta ja nämä tarjoavatkin vaikka mitä katseltavaa tuhansiksi tunneiksi.

Kuva
Gerd Altmann

Jos kuitenkaan ei ole varsinainen television katselija vaan haluaa tehdä jotain muuta itsensä viihdyttämiseksi, niin aina voi vaihtoehdoksi ottaa rahapelaamisen, jota tarjoaa esimerkiksi ComeOn nettikasinoa, yhtenä vaihtoehtona sellaisista pelipaikoista, joissa kaikki on tarjolla suomeksi. Itseasiassa rahapelit eivät ole ainoita nettipelejä, jotka ovat viime aikoina alkaneet tarjota pelejä suomeksi käännettynä vaan sellaisia pelejä on jopa hevosharrastajille. Kyllä, hevosharrastajille on oma virtuaalipeli, missä kehitetään omaa hevosta ja omaa hevostallia ja ratsastellaan kaikenlaisissa seikkailuissa ja tapahtumissa. Mikä parasta, peli on perusosaltaan maksuton ja vasta kun haluaa jotain hieman extraa, se maksaa sitten jotakin. Peli on StarStable, ja sen on monissa kansainvälisissäkin vertailuissa rankattu parhaimmaksi, mutta jos et ole hevosihmisiä, et varmaan ole edes kuullut siitä. Se kuvaakin sitä, mitä kaikkea netissä on - siellä on todella paljon sellaista, mitä et tule koskaan elämäsi aikana näkemään, ja mikä ei välttämättä edes sinua kiinnosta.

Pelaamisen uudet tuulet

Jos sitten etsit aivan uudenlaista tekemistä, tai et ole vielä aloittanut, niin nykyään voi pelata myös sellaisia tietokonepelejä, joista voi saada ammatin. Tiedän, erikoinen ajatus ainakin vähänkään vanhemmalle ihmiselle. Tietokonepelit tulivat Suomeen konsolipelien kanssa 80-luvulla ja jos joku olisi vaikka 2000-luvun alussa sanonut, että joku suomalainen vielä tienaa miljoonia tietokonepeleillä, niin sen olisi uskonut, jos olisi ajatellut sitä pelien myyjän puolelta tai pelien julkaisijan puolelta, mutta että pelaajana voisi tienata miljoonia.

Näin on kuitenkin jo käynyt toteen, kun useampikin suomalainen Dota 2 pelin harrastaja on selviytynyt aina MM-lopputurnaukseen asti voittaen sen. Nimittäin viimeisten parin lopputurnauksen voittopotista on riittänyt jokaiselle joukkueen jäsenelle pari miljoonaa dollaria voittorahoja! Tämä on jopa johtanut siihen, että yksi lajin valovoimaisista mestareista Jesse Vainikka, totesi ettei pelaamisen tulta enää hänellä ole, ja hän siirtyi "eläkkeelle". Ehkä näemme hänet vielä tulevaisuudessa, jonkin toisen pelin parissa - kuka tietää.

Tietokonepelien ammattilaisen tie ei ole sen helpompaa kuin urheiluammattilaisuus ja pärjäämiseen liittyy niin omat taidot, hyvän tiimin löytäminen ja rutkasti onnea, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaa ja saa onnistumisia juuri silloin kuin niitä tarvitaan.

Dota 2 pelinä voi tuntua monimutkaiselta ja kenties olet enemmän kiinnostunut suoraviivaisista toimintapeleistä kuten jo televiostakin nähty poliisitiimi vastaan terroristitiimi peli CS:GO eli Counter Strike: Global Offensive, joka julkaistiin jo 2014 mutta vasta nyt se on saanut miljoonien katsojat. Katsojamäärät vain kasvavat, sillä peli on varsinkin USA:ssa ja Euroopassa todella suosittu ja nyt suosionsa huipulla samalla kun muut urheilulajit sakkaavat maailman tilanteen vuoksi.

Tämä uudenlainen e-Urheilu pelaaminen on huipentumassa myös USA:ssa missä FOX-televisiokanava juuri lähetti iRacing Nascar kisan, jota katsoi yli 900 000 maksanutta katsojaa, joka kertoo, että sillä välin kuin muut lajit ovat tauolla, elektronin urheilu kasvaa jokaisella osa-alueella.

Nämä lajit ovat huomattu Suomessakin ja maamme johtavat teleoperaattorit ovat laittaneet oman e-Urheilu turnaukset pystyyn, mutta mikäli oikeasti haluat ammattilaiseksi, huomaat kyllä nopeasti, että Suomea voi käyttää linkona, mutta isot rahat ovat saatavilla vasta kansainvälisissä turnauksissa. Esimerkiksi CS:GO seuraava iso turnaus pelataan loppusyksyllä Riossa ja palkintopotissa on ennätykselliset kaksi miljoonaa dollaria jaossa parhaille joukkueille. Riossa on myös varmasti nähtävillä suomalaisia pelaajia, joita löytyy kokonainen joukkue eli team ENCE ja sen lisäksi mm. OG:n ja GODSENT:in joukkueissa on suomalainen jäsen.

Julkaistu tiistaina 31.3.2020 klo 15:43 avainsanalla pelit.

Edellinen
Nettipelaamisen uudet tuulet
Seuraava
Tekniikan historia 2/2020