Gallen-Kallela-museo

Olin pitkään suunnitellut käyntiä Gallen-Kallela-museossa. Tutustuin museoon jo muutama vuosi sitten virtuaalikäynnillä ostettuani Oculus-virtuaalilasit. Niillä näennäinen museokäynti tuntui lähes aidolta, vaikka ei tietenkään vastannut luonnollista vierailua paikan päällä. Museon virtuaaliesittely on sekin erinomainen vaihtoehto, mikäli ei ole mahdollisuutta lähteä Espoon Tarvaspäähän.

Tänään Helsingissä oli kenties kesän parhaimpia päiviä. Päätin aamutuimaan toteuttaa vuosia suunnitteilla olleen käyntini Akselin ja Maryn kotitaloon, joten istuin aamupäivällä polkupyörän selkään ja lähdin matkalle. Kotiovelta museoon kertyi matkaa melko tarkalleen 11 kilometriä. Aikaa kului 42 minuuttia, sillä reitti oli minulle uusi. Annoinkin varmuuden vuoksi Googlen karttasovelluksen navigoida älypuhelimessani. Navigaattori löysi lähes suoran reitin, joka hyödynsi melkein koko matkan pyöräteitä. Paluumatka menikin sitten jo paljon joutuisammin, sillä sain kulutettua siihen 34 minuuttia siitäkin huolimatta, että elevaatio eli korkeus kasvoi nelisenkymmentä metriä noin kymmenen kilometrin matkalla. Kaikkiaan pyöräretken pituudeksi tuli yhteensä 21 kilometriä. Energiaa tuollainen polkeminen tarvitsi lähes neljäsataa, tarkalleen 387 kaloria. Keskinopeus oli menomatkalla noin 15,6 ja paluumatkalla noin 17,5 kilometriä tunnissa. Paluumatka pohjoisen suuntaan tuntui nopeammalta ehkäpä siksi, että mereltä puhalsi lämmin myötätuuli.

Gallen-Kallela-museo
Kuva
Matti Mattila

Saavuin museoon vähän ennen puoltapäivää. Sisään pääsin kätevästi Museokortilla, jolla olen säästänyt jo 315 euroa seitsemän vuoden aikana eli noin 45 euroa vuodessa. Toisaalta tuskinpa olisi tullut käytyä museoissa näin usein ilman Museokorttia, joten todellista säästöä on vaikea laskea. Itse museorakennus seisoo jyhkeänä kukkulan laella ja tervehtii kävijää majesteettisena. Rakennus on jo sinänsä nähtävyys ja taideteos, jonka Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) suunnitteli ateljeekseen ja kodikseen. Sisustuksen eräänlainen askeettisuus on tuulahdus sadan vuoden takaa, jolloin ei vielä tunnettu nykyaikaisia rakennusmenetelmiä ja asumismukavuuksia. Talossa on kuitenkin aikansa moderneja ratkaisuja, kuten kylpyhuone kaikilla mukavuuksilla. Hieman sokkeloisessa kokonaisuudessa on paljon portaita, jotka haastavat kulkua museossa. Gallen-Kallela-museo on hieno vierailukohde, vaikkakin rahtusen työlään matkan takana, ellei omista autoa.

Julkaistu sunnuntaina 3.7.2022 klo 14:29 avainsanoilla historia ja museot.

Edellinen
Nordean taidekokoelma
Seuraava
Vinkkejä kauneudenhoitoon