Internet on mahdollistanut tauottomat uutisvirrat. Mitä tahansa maailmalla tapahtuukin, saa siitä tiedon nopeimmin Internetin välityksellä. Monet uutistoimitukset, joiden joukossa on esimerkiksi kansallinen Yleisradiomme, julkaisevat uutisia netissä, ja niitä voi seurata joko selaimella toimituksen sivuilta tai erityisellä sovelluksella, joka lukee usein nettisivujen lisäksi julkaistuja uutissyötteitä. Syötteet tai RSS-feedit ovat olleet netin palvelutarjonnassa käytännöllisesti katsoen alusta asti. RSS-syötteillä voidaan välittää monenlaista tietoa, eivätkä ne ole yksistään uutissähkeisiin tarkoitettuja, vaikka ne ensimmäisenä tulevatkin mieleen näistä syötteistä puhuttaessa. Syötteet eivät sellaisenaan ole kovin luettavia niiden XML-formaatin vuoksi ja siksipä niitä luetaankin erityisillä syötteiden lukemiseen tarkoitetuilla sovelluksilla. Netissä näitä sovelluksia on luonnollisesti pilvin pimein, ja ne voivat olla joko selaimella tai nykyaikaisesti älypuhelimella käytettäviä. Yksi suosituimmista RSS-syötteiden lukupalveluista on ollut Googlen Reader-lukija. Vaikka sillä on ollut noin miljoona käyttäjää ympäri maailmaa, on tämä suosittu palvelu tullut tiensä päähän. Google Readerin tarina päättyy kuun vaihteessa, ja sadat tuhannet käyttäjät ovat joutuneet etsimään itselleen uuden korvaavan palvelun.
Olen ollut Google Readerin käyttäjä usean vuoden ajan. Kun uutinen palvelun alasajosta tuli joitakin kuukausia sitten, aloin välittömästi etsiä korvaavaa palvelua ja kokeilin jonkin aikaa tarjolla olleista noin tusinasta ehdokkaasta muutamia. Kuten eräs uutista kommentoinut henkilö totesi, kaikki nämä kandidaatit ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta yksikään niistä ei korvaa menetystä. Päädyin pian samaan testattuani monia varteenotettavia vaihtoehtoja. Googlen uutinen käynnisti samalla pienimuotoisen kilpailun miljoonasta käyttäjästä, sillä kuka tahansa palveluntarjoaja olisi valmis ottamaan edes osan tuosta vapautuvasta käyttäjäkunnasta. Eräs markkinoita jakamaan ilmoittautunut palvelu oli Digg, joka on jo ennestään ollut tekemisissä uutisaiheiden kanssa. Digg ilmoittikin nopeasti Googlen tiedotteen jälkeen valmistavansa oman syötteenlukijan, joka julkaistiin alkuviikosta. Ilmoittauduin halukkaiden jonoon ja sain muutama päivä sitten sähköpostiini kutsun tulla kokeilemaan ensimmäistä versiota. Diggin beta-versio oli lupaavan tuntuinen, mutta todellakin vasta esivaihe tulevasta, eikä käyttökokemusta vielä voinut verrata Readeriin. En ollut tyytyväinen muutaman päivän testailussa olleeseen Diggin palveluun ja niinpä palasin takaisin kokeilemaan vielä kerran muutamaa maailmalla kehuttua palvelua.
Päädyin sitten lopulta Feedly-lukijaan. Nettimaailmassa Feedly on saanut käyttäjiltä paljon positiivista palautetta ja monissa arvioissa sen on todettu olevan ominaisuuksiltaan lähinnä Googlen Readeria. Olen nyt käyttänyt Feedlyä muutaman päivän ja alkanut pitää palvelusta. Käyttöönotto oli äärimmäisen helppoa, sillä vielä kun Reader oli voimissaan, sain Feedlyn käyntiin napin painalluksella palvelun kopioitua nykyiset syötevirtani Readerista. Aluksi Feedlyn käyttöni oli hapuilevaa etsimistä, mutta löysin nopeasti minulle sopivat asetukset ja värimaailman eli teeman sekä pikanäppäimet, joilla palvelun käyttö on entistä helpompaa. Loppujen lopuksi kyseessä onkin vain tottumus eli mitä pidempään palvelua käytän, sitä paremmin totun sen käyttämiseen. Tässä mielessä Digg tuli beta-versiollaan ehkä puoli vuotta myöhässä, sillä monet eivät jaksa odottaa puuttuvien ominaisuuksien valmistumista ja vaihtavat minun tavoin toimivimpiin sovelluksiin. Ja kun käyttäjät sitten nopeasti tottuvat vaihtamaansa sivustoon, on heidän vaikea siirtyä sieltä uuden palveluntarjoajan käyttäjäksi, kuten Google Readerin kohdalla tuli todistetuksi.