Tammikuussa avautuu mielenkiintoinen näyttely pääkaupungin arkkitehdistä. Tuottelias Carl Ludvig Engel (1778-1840) oli yksi maamme tunnetuimmista arkkitehdeistä, jonka tuotanto on näkyvästi edustettuna eritoten Helsingissä ja Turussa. Berliinissä syntynyt Engel työskenteli aluksi Pietarissa ja Tallinnassa, mutta nimitettiin 37-vuotiaana Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi nostetun Helsingin uudelleenrakennuskomitean arkkitehdiksi. Silloinen Venäjän keisari Aleksanteri I (1777-1825) oli valinnut Engelin suunnittelemaan uuden pääkaupungin keskeisimmät rakennukset, jotka nykyään tunnemme paremmin Senaatintorin ympärillä kohoavina yliopiston päärakennuksena, tuomiokirkkona ja valtioneuvoston linnana.
Engel ei tuntenut oloaan kotoisaksi Suomessa. Hän kuvitteli työrupeamansa "karhujen maassa" vain väliaikaiseksi kirjoittaessaan berliiniläiselle ystävälleen vuonna 1816 kirjeen, jossa hän valitteli vain 4 000 asukkaan Helsingin pienuutta ja ahtautta. Synnyinmaahansa Engel ei kuitenkaan koskaan palannut, ja hän kuoli Helsingissä 61-vuotiaana ja haudattiin Hietaniemen hautausmaalle. Engel ei tyystin ollut elämäänsä tyytymätön pikkuruisessa provinssikaupungissa, sillä ennen kuolemaansa hän totesi olevansa kohtaloonsa tyytyväisempi kuin kukaan muu ihminen. Olihan arkkitehti saanut luoda kokonaisen uuden kaupungin, kun Helsinki vuoden 1812 tuhoisan tulipalon jälkeen rakennettiin käytännössä uudelleen.
Koti Helsingissä - sydän Berliinissä -näyttely vie kävijän parin sadan vuoden takaisin aikoihin Engelin elämään. Helsingin 200-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen näyttely, jossa nähdään aikamme suurmiehen tuotantoa ja rekonstruoituja kotioloja Bulevardilla sijainneessa asuintalossaan. Näyttelyn lisäksi Vanhassa kirkossa on 17. tammikuuta pianokonsertti, jonka alussa pianisti Henri Sigfridsson kertoo 1800-luvun musiikkielämästä Berliinissä ja Helsingissä. Kulttuuritalo G18 esittelee pääkaupunkimme arkkitehdin kiehtovaa historiaa 12.-29.1.2012 päivittäin kello 10-18 osoitteessa Yrjönkatu 18.