Edgar P. Jacobs

Belgialainen Edgar P. Jacobs (1904-1987) oli yksi eurooppalaisen sarjakuvataiteen perustajista. Hän tuli erityisesti tunnetuksi Blake & Mortimer -seikkailusarjastaan, jota on julkaistu vuodesta 1950 lähtien. Jacobs oli innokas taiteen ja musiikin ystävä, ja harrasti itsekin piirtämistä aloittaen kauppojen kuvastojen kuvituksista. Samoihin aikoihin Jacobs alkoi kiinnostua myös teatterista. Muutamien roolisuoritusten jälkeen Jacobs kuitenkin jätti teatterin vuonna 1940 ja aloitti seuraavana vuonna yhteistyön Bravo!-lehden kanssa, jossa hän toimi kuvittajana. Jacobsin ensimmäinen scifi-sarjakuva syntyi vuonna 1943, kun Le Rayon U ilmestyi. Tintti-sarjakuvistaan tunnettu Hergé eli Georges Remi (1907-1983) huomasi uuden lahjakkuuden ja palkkasi Jacobsin modernisoimaan ja värittämään vanhoja Tintti-sarjakuvia.

Kuva
Dargaud

Jacobs työskenteli enimmäkseen ensimmäisten Tintti-sarjojen taustakuvittajana ja värittäjänä aina vuoteen 1947. Vain hieman aiemmin vuonna 1946 hän oli esitellyt ensimmäisen osan tulevasta Blake & Mortimer -sarjastaan nimellä Le Secret de l’Espadon (Miekkakalan salaisuus) Tintin-sarjakuvalehdessä. Jacobs oli saanut inspiraation tähän scifi-seikkailuun amerikkalaisesta Flash Gordonista, jota hän oli kuvittanut Euroopassa muutamia vuosia aikaisemmin vuonna 1942 ja sodan jälkeen Bravo!-lehdessä. Toisen maailmansodan aikana sensuuri ei sallinut amerikkalaisia sarjakuvia Belgiassa, joten ne oli piirrettävä vanhalla mantereella, vaikkakin sotasensuuri kielsi nämäkin tuotokset vain muutamaa viikkoa myöhemmin. Koska Jacobs halusi toteuttaa huolellista ja kärsivällisyyttä vaatinutta realismia Blake & Mortimer -sarjoissaan, jätti hän työnsä Hergén studiolla vuonna 1947 keskittyäkseen kokopäiväisesti omaan sarjakuvaansa.

Kuva
Dargaud

Jacobs piirsi kahdeksan pitkää Blake & Mortimer -seikkailua aina vuoteen 1972 asti. Vielä tämän jälkeen mestaripiirtäjä modernisoi Rayon U -sarjakuvansa vuonna 1973 ja kirjoitti muistelmansa. Jacobs aloitti vuonna 1977 ilmestyneen Les 3 Formules du Professor Sató 1 -sarjan ensimmäisen osan jatko-osaa, joka kuitenkin jäi keskeneräiseksi. Maamiehensä Bob De Moor (1925-1992) viimeisteli vuonna 1990 ilmestyneen albumin Jacobsin kuoleman jälkeen. Jacobsin sarjakuvista voi aistia kulloisenkin vuosikymmenen, sillä hän piirsi sarjaansa aina silloiseen nykyaikaan sovitettuna. Niinpä ensimmäisistä albumeista huokuu 1950-luvun tunnelma, kun taas myöhemmistä piirroksista on selvästi aistittavissa 1970-luvun ilmapiiri. Blake & Mortimer -sarjakuvissa on monille belgialaisille sarjakuville tyypillinen ligne claire eli selkeiden viivojen tyylisuunta, joka korostaa pieteetillä piirrettyjen ääriviivojen lisäksi vaaleita ja kirkkaita värejä samoin kuin kuvauksellisia kuvakulmia, joita tavataan tyypillisesti elokuvateollisuudessa.

Blake & Mortimer -sarjaa julkaisee Suomessa Egmont Kustannus Oy. Sarjan ensimmäinen osa Miekkakalan salaisuus: Uskomaton takaa-ajo ilmestyi vuonna 2010. Sarjassa on ilmestynyt tämän jälkeen kolmiosaisen Miekkakalan salaisuuden kaksi seuraavaa osaa eli Mortimerin pako (2011) ja SX-1:n vastaisku (2012). Lisäksi Kustannus Oy Semic julkaisi alkuperäisen julkaisujärjestyksen kuudennen albumin Keltainen merkki ja kahdeksannen S.O.S. meteoreita -sarjat vuonna 1991. Kustannus Oy Jalava puolestaan julkaisi alkujaan yhdeksäntenä ilmestyneen Aikakone-albumin vuonna 1989. Edgar P. Jacobsin luoma Blake & Mortimer lukeutuu ehdottomasti eurooppalaisen sarjakuvataiteen huippuihin. Toivottavasti tämä hieno ja upea klassikkosarja julkaistaan Suomessa kokonaisuudessa lähivuosina.

Lähde
Lambiek

Julkaistu tiistaina 4.3.2014 klo 18:46 Sarjakuvat-luokassa.

Edellinen
Pasmat sekaisin
Seuraava
Herra Peabody ja Sherman