Bing Crosbyn valkea joulu

Viikko ennen joulua on varsinaista joulurallien aikaa. Kauppakeskukset suoltavat nyt tauotta joululauluja. Tekijänoikeusjärjestöt ovat hyvin perillä joulunajan soitetuimmista kappaleista ja ne julkaisevatkin aina näin joulun alla ilmestyvissä asiakaslehdissään viime vuoden tilastot. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex tietää kertoa uusimassa Gramexpress lehdessään (4/2010) listan soitetuimmista joululauluista viime vuonna. Kärkisijoja pitävät vanhat tutut ja vuodesta toiseen samat nimet. Tilasto on sikäli harhaanjohtava, että siihen vaikuttavat paljolti juuri kauppakeskusten ja radioiden soittolistat. Nämä soittolistat puolestaan ovat lähestulkoon samat koko maassa, sillä ne laaditaan keskitetysti listoja suunnittelevassa firmassa. Ei siis ole ihme, että samat whamit, johnlennonit ja katrihelenat soivat vuodesta toiseen. Minua näiden artistien kappaleet jo väsyttävät siinä määrin, että vaihdan kauppaa, kun ämyreistä alkaa tulvia Last Christmas tai Happy Xmas (War Is Over) ties monettako kertaa sinä päivänä.

Crosby, Bing: White Christmas

Joulutunnelmaa voi luoda onneksi vaihtoehtoisilla sävelmillä. Rakkaista joululauluista on sovitettu heavy-musiikkia esimerkiksi Twisted Sister -yhtyeen tapaan tai jazzia vaikkapa kuuluisan valkokangaslaulajan Bing Crosbyn (1903-1977) tahtiin. Bing Crosby julkaisi aikanaan lukuisia joululevyjä. Yksi näistä on vuonna 1970 koottu White Christmas -albumi, jossa on Crosbyn tunnetuimpia tulkintoja tutuista joululauluista vuosien varrelta. Levy on mainio läpileikkaus mahtavan persoonan valtavaan musiikilliseen tuotantoon, vaikkakin antaa näin joulun alla kovin yksipuolisen kuvan monitaiturin kyvyistä. Älppärillä on useita tunnettuja joululauluja, kuten Irving Berlinin (1888-1989) vuonna 1940 säveltämä White Christmas eli Valkea joulu. Tarinan mukaan laulu syntyi arizonalaisen uima-altaan reunalla eräänä kuumana kesäpäivänä. Crosby esitti kappaleen ensimmäisen kerran vuonna 1941 eräässä radioshowssa ja vuotta myöhemmin valmistuneessa Holiday Inn -elokuvassa. Toisen maailmansodan jälkeen Valkea joulu nousi ennennäkemättömään suosioon vuonna 1954 samannimisen White Christmas -elokuvan myötä.

Valkea joulu -albumi on yhä yksi suosituimmista levytyksistä. Bing Crosby esittää kauniit melodiat hänelle ominaiseen Hollywood-musikaaleista tuttuun tyyliin. Hitaat balladit ja jazzahtavat sovitukset värittävät äänitteen välin tunnelmalliseksi ja taas vauhdikkaan kepeäksi. Erityisesti mieleeni ovat jääneet jazzsovitteinen Jingle Bells sekä Santa Claus is Comin’ to Town. Unohtaa ei sovi myöskään hawaijinkielistä joulutervehdystä Mele Kalikimaka, josta Crosbylla on tietysti oma tulkintansa. Kolmen naisen, LaVerne, Maxene ja Patricia Andrewsin muodostama The Andrews Sisters -trio tuo levylle mukavaa eloa ja täydentää kuuntelunautinnon huippuunsa. Näillä sävelmillä joulu on taas mukava ottaa vastaan.

White Christmas

Bing Crosby

 1. Silent Night
 2. Adeste Fideles (O, Come All Ye Faithful)
 3. White Christmas
 4. God Rest Ye Merry Gentlemen
 5. Faith Of Our Fathers
 6. I’ll Be Home For Christmas (If Only In My Dreams)
 7. Jingle Bells
 8. Santa Claus Is Comin’ To Town
 9. Silver Bells
 10. It’s Beginning To Look Like Christmas
 11. Christmas In Killarney
 12. Mele Kalikimaka

Julkaistu lauantaina 18.12.2010 klo 13:45 Musiikki-luokassa.

Edellinen
Vaikeat kysymykset
Seuraava
Negatiivinen tila