Väänteistä joulua

Twisted Sister: Twisted Christmas

Eipä taida olla maailmalla artistia, joka ei olisi julkaissut joululevyä. Jouluälppärin julkaiseminenhan ajoittuu vuoden parhaimpaan myyntisesonkiin, joten miksi näin optimaalista tilaisuutta ei sitten käyttäisi hyväkseen? Olemme tottuneet, että sooloartistit julkaisevat vähintäänkin yhden levyllisen tunnettuja joululauluja. Kuoroon yhtyvät monet orkesterit ja rockbändit. Joululauluista tehdään mitä eksoottisimpia sovituksia. Kaikkea löytyy laidasta laitaan, niin perinteisiä joikuja kuin raskasta metallimusaakin. Eri asia on tietenkin, mitä muuta tekemistä näillä levytyksillä on joulun kanssa kuin vain niiden julkaisuajankohta ja sovitukset.

Hyllyt ovat väärällään paatoksellista ja empaattista joulumusiikkia juuri tähän aikaan. Perinteisesti laulettuja esityksiä on helppo löytää. Toista ovatkin sitten vaihtoehtomusiikin esittäjät, joiden tuotoksia on jo hieman vähemmän tarjolla. Mitenkään helppoa ei levyn valinta tässäkään genressä ole, sillä sen verran monet kevyen musiikin yhtyeet ovat levyttäneet musiikkia omalla musiikkityylillään. Olen jo monia jouluja kaivannut vaihtelua siihen ainaiseen kirkkomusiikkiin ja falsettilaulantaan, että nyt sitten vihdoin ja viimein päätin hankkia raskainta mahdollista joulumusiikkia. Ystävällinen myyjä Stockmannin levyosastolla suositteli minulle Twisted Sister -ryhmän hiljattain ilmestynyttä A Twisted Christmas -albumia.

En osta sikaa säkissä edes jouluna. Pakko oli saada kuunnella vähän matkaa tarjotusta levystä. Alku oli lupaava ja skippaillessani kappaleelta toiselle meno sen kuin vain parani mitä pidemmälle levyä pääsi. Tämä pitkäsoitto on juuri sellaista hevimusiikkia, joka menisi vaikka läpi lattian, jos vain antaisi ämyreiden pauhata nupin osoittaessa kaakkoon. Erityisesti hevimusiikissa olen tottunut kuulemaan sähkökitaroiden sijasta moottorisahan ääntä. Twisted Sisterin musiikista ei äkkiseltään osaa sanoa, onko skittojen ääni särjetty ihan aidosti vai onko tuo kaiuttimista suoltuva äänivirta jonkin moottorin aiheuttamaa. Siskojen rumpali on myös päässyt oikeutetusti ääneen ja pytyt kolisevatkin niin kuin hevimusiikissa pitääkin. Mäiskettä ja mätkettä riittää, kun ilmaan kajahtaa White Christmas ja I Saw Mommy Kissing Santa Claus aivan uudenlaisina raskaina sovituksina. Kiekko on pitkästä aikaa piristävää vaihtelua niin joulumusiikkivalikoimassani kuin muissakin musiikkigenreissäni. Levy aiheuttaa pakostakin väänteistä joulua ellei sitten ylensyönti ole hoitanut asiaa jo tätä ennen.

A Twisted Christmas

Twisted Sister

 1. Have Yourself a Merry Little Christmas
 2. Oh Come All Ye Faithful
 3. White Christmas
 4. I’ll Be Home for Christmas
 5. Silver Bells
 6. I Saw Mommy Kissing Santa Claus
 7. Let It Snow
 8. Deck the Halls
 9. The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)
 10. Heavy Metal Christmas (The Twelve Days of Christmas)
 11. We Wish You a Twisted Christmas

Julkaistu Saturdayna 2.12.2006 klo 14:31 Musiikki-luokassa.

Edellinen
Seutuportaali
Seuraava
Joulukauden avajaiset