Ateena 2024 - osa 3

Kuva
Matti Mattila

Kolmannen päiväni Ateenassa eli lauantain 15. kesäkuuta olin varannut kaupungin nähtävyyksille ja omatoimiselle vapaa-ajalle. Yhä paahtanut helle tosin sai minut miettimään asiaa uudelleen, joten päätin tehdä vierailuni kaupungissa helpoksi ja hyppäsin kiertoajelubussin kyytiin. Ateenassa pyörii useita kiertoajelulinjoja ja eri bussiyhtiöitä. Tunnetuin lienee Hop-On Hop-Off -konseptilla toimiva maailmanlaajuinen brändi, jolla on Ateenassa muutama linja. Ajoin metrolla jälleen Syntagman aukiolle, koska arvelin bussilla olevan siellä ainakin yksi pysäkki. En ollut väärässä. Juuri kun pääsin aukion laidalle, bussi kurvasi pysäkille, ja pääsin heti kyytiin. Kaupunkikierros maksoi 20 euroa, ja hintaan sisältyi kartta sekä kuulokkeet selostusta varten. Vaikka lämpötila oli aamupäivällä kivunnut jo kolmenkymmenen yli, kapusin siitäkin huolimatta bussin toiseen kerrokseen, joka oli avoin. Siellä ei siis ollut kattoa, ja aurinko pääsi porottamaan suoraan matkustajien päälle.

Kuva
Matti Mattila

Bussista ei juuri päässyt nähtävyyksiä näkemään. Ajelimme koko matkan keskustassa talojen välissä. Vain hetken pääsin kuvaamaan Akropolista, kun automme kiersi nopeasti kääntöpaikalla ja palasi jälleen kapeille kujille. Matkalla huomasin, että olisin voinut hypätä kyytiin melkein hotellin ovelta, sillä reittimme kulki vain muutaman sadan metrin päästä majapaikkaani. Sitä en tiedä, miten pitkään olisin joutunut vuoroa odottamaan tulikuumassa auringonpaisteessa. Linjan loppupuolella aloin jo vähän kyllästymään maisemiin, jotka tarjosivat vain rähjäisiä rakennuksia ja graffiteja kaikkialla, missä vain paljasta pintaa on joskus ollut. Ateena näytti kuin suurelta slummilta kaikkien töhryjen valossa. Hiki oli myös noussut pintaan, mutta onneksi bussi kaartoi jo takaisin lähtöpisteeseensä. Hyppäsin pois päätepysäkillä. Seuraava pysäkki olisi ollut kulman takana Syntagma-aukiolla, josta lähdin noin tuntia aikaisemmin.

Kuva
Matti Mattila

Kuittasin lounaan jälleen maittavilla kreikkalaisen keittiön antimilla poikettuani taas Gregory’s-katukeittiöön. Tällä kertaa ostin vajaat kolme euroa maksaneen Country Pie -piirakan, josta riitti syömistä hieman isompaankin nälkään. Noin litran vesipullo tyhjeni kuin hujauksessa. Päivän kuumimman hetken päätin käyttää nokosiin, joten palasin metrolla hotellille. Keskipäivän lämpötila oli kivunnut jo 37 asteeseen eikä viileämpiä hetkiä ollut tiedossa. Yötkin olivat helteisiä, minkä sain todeta edellisenä yönä, kun vähän ennen yhtä kävelin kokouksen jälkeen hotellille. Iltapäivän kulutin lähitienoilla kävellen. Poikkesin erääseen pieneen ruokakauppaan ostamaan ison jäätelötuutin, joka piti painaa poskeen nopeasti ennen kuin kuumuus sulatti sen käteen. Viimeinen kokonainen päiväni Ateenassa alkoi lähestyä loppuaan. Hotellin ilmastointi toimi onneksi tehokkaasti, joskin hieman äänekkäästi, mikäli halusi huoneen nopeasti viileämmäksi. Aamulla huoneen lämpötila oli ilmastoinnistakin huolimatta 27,5 astetta. Jos olisin säätänyt ilmastoinnin viileämmäksi, olisi yöllä tullut sitten vilu.

Julkaistu lauantaina 22.6. klo 14:08 avainsanoilla loma ja matkailu.

Edellinen
Ateena 2024 - osa 2
Seuraava
Ateena 2024 - osa 4