Android-miniläppäri

Muutama vuosi sitten hankkimani Asus Eee PC 900 -miniläppäri sai uutta eloa Android-käyttöjärjestelmän myötä. Alun perin mikrossa oli Linux-käyttöjärjestelmä, joka kuitenkin osoittautui hieman riittämättömäksi tarpeisiini. Asensin koneeseen Windows 7 -käyttiksen, joka toimi läppärissä kohtuullisen jouheasti. Windows on kylläkin hidas käynnistymään ja ehkä vielä hitaampi sammumaan. Kun käyttis aikanaan on noussut pystyyn, voi mikroa käyttää melko joutuisasti, vaikkakin se välillä hyytyy Windowsin hitauteen. Koska koneen sammuttaminen ja uudelleenkäynnistys on aikaa vievää puuhaa, olen jo tottunut sammuttamaan miniläppärin valmiustilaan, josta seuraava käynnistys lähteekin kuin napin painalluksella. Olen käyttänyt Seiskaa nyt vajaan vuoden ja alkanut tutkailla nopeampia vaihtoehtoja. Yksi varteenotettava vaihtoehto on palata takaisin johonkin kevyeeseen Linux-käyttöjärjestelmän jakeluun. Tätä ennen päätin kuitenkin kokeilla koneessa Android-käyttöjärjestelmää, jota on kehuttu erityisesti älypuhelinten ja tablettien käyttiksenä.

Androidia voi kokeilla asentamatta sitä tietokoneeseen. Puuhakas Android-x86 -yhteisö on paketoinut avoimen lähdekoodin Androidista erityisesti Asus Eee PC -mikroille sopivan jakelun, jonka voi ladata ilmaiseksi yhteisön sivuilta. Androidin voi käynnistää miniläppärissä USB-muistitikulta muutamalla helpolla työvaiheella. Ensivaikutelmat älypuhelinkäyttöjärjestelmästä mikrotietokoneessa vaihtuivat alun ihastuksesta lopun olankohautukseen. Android toimi mikrossa erinomaisesti. Kaikki Eee PC 900 -läppärin ominaisuudet olivat käytössä mukaan lukien kamera, WiFi, Ethernet-verkkoliitäntä ja jopa näppäimistön erikoisnäppäimet. Käyttö oli älypuhelimista tuttua vedä-ja-pudota -näpertelyä. Asus-mikrossa ei ole kosketusnäyttöä, joten sen virkaa sai hoitaa kosketuslevy eli touchpad, jota pystyi käyttämään jopa kahdella sormella pitämällä toista sormea levyn reunassa ja liu’uttamalla toista sormea levyn pinnalla. Windows-käyttöjärjestelmästä tuttu Home-painike vei aloitusruudulle ja valikkopainike avasi lisävalikon.

Kuva
Matti Mattila

Muistitikulta käynnistetty ja käytetty Android toimi hieman rajoittuneesti. Kaikkia asetuksia ei voinut tallentaa muistiin, sillä esimerkiksi näppäimistön vaihtaminen suomalaiseksi ja ääkkösiä ymmärtäväksi versioksi edellytti tietokoneen uudelleenkäynnistystä, jonka seurauksena tietysti kaikki asetukset palautuivat ennalleen. Tältä olisi kaiketi voinut välttyä asentamalla käyttöjärjestelmän pysyväisemmin mikron kiintolevylle. En myöskään saanut kuvaruudulle ilmestyvää kosketusnäppäimistöä pois käytöstä, joten se pomppasi ruudulle joka kerta, kun jotain piti kirjoittaa näppäimistöltä. Muuten Android toimi laitteessani nopeasti ja monipuolisesti. Kokeilemani versio oli Android 2.2 eli niin sanottu Froyo. Tässä jakelussa ei ollut Android Market -sovellusta, joten sovellusten asentaminen suoraan sovelluskaupasta ei ollut mahdollista. Sovelluksia saattoi sen sijaan yrittää asentaa suoraan valmistajien sivuilta, mutta tämäkään ei aina onnistunut. Kaiken kaikkiaan Android saattaa olla jossakin vaiheessa varteenotettava vaihtoehto miniläppärin käyttöjärjestelmäksi, mutta suoraan älypuhelinlinjalta portattuna se ei ole vielä kovin käyttökelpoinen.

Olen koonnut tähän ohjeet vaihe vaiheelta Android-käyttöjärjestelmän kokeilemiseksi Asus Eee PC 900 -mikrossa. Kokeilusessio on kaksiosainen. Ensimmäisenä valmistetaan buuttaava USB-muistitikku, jonka jälkeen toisessa vaiheessa mikro käynnistetään muistitikulta. Kokeilua varten tarvitset USB-muistitikun, jonka kapasiteetti on vähintään 1 gigatavua.

Muistitikun valmistelu

  1. Lataa android-x86-2.2-eeepc.iso CD-imagetiedosto Android-x86.org-sivustolta ja tallenna se koneesi kiintolevylle. Tämä paketti on tehty erityisesti Asus Eee PC -tietokoneperheelle.
  2. Lataa UNetbootin-sovellus. Tämä sovellus kopioi CD-imagetiedoston USB-muistitikulle ja tekee siitä buuttaavan tikun.
  3. Laita USB-muistitikku koneeseen.
  4. Käynnistä UNetbootin.
  5. Valitse Diskimage-vaihtoehto ja hae iso-tiedosto koneesi kiintolevyltä.
  6. Valitse kohteeksi USB Drive ja paina OK-painiketta.
  7. Seuraa kuvaruudulle tulevia ohjeita. Toimenpiteen jälkeen Android on kopioitu USB-tikulle, jolla voit käynnistää miniläppärin.
Kuva
Matti Mattila

Androidin käynnistys USB-muistitikulta

  1. Laita muistitikku Eee PC -mikron USB-liitäntään, jotta kone tunnistaa massamuistin käynnistysvaiheessa.
  2. Käynnistä tietokone tavalliseen tapaan. Ole kuitenkin valmiina painamaan F2-painiketta, kun näytölle ilmestyy harmaa käynnistysruutu.
  3. Pidä F2-näppäintä alaspainettuna käynnistyksen aikana kunnes kone siirtyy BIOS-tilaan.
  4. Valitse nuolinäppäimillä Boot-osio.
  5. Valitse nuolinäppäimillä Hard Disk Drives ja paina Enter.
  6. Valitse 1st Drive painamalla Enter ja valitse "USB: USB SD MMC Reader" ensisijaiseksi käynnistysasemaksi. Jos muistitikku ei näy BIOS-asetuksissa, vaihda tikku mikron vasemmanpuoleiseen USB-liitäntään ja käynnistä kone uudelleen Ctrl + Alt + Del -näppäinyhdistelmällä. Huomaa, että muistitikku voi näkyä listassa myös jollakin toisella nimellä, mutta se alkaa aina USB: -etuliitteellä. Jos koneessasi on samanaikaisesti muistikortti, näkyy myös tämä listalla mahdollisena käynnistyslaitteena. Laitteen sisäinen SSD-kiintolevy siirtyy automaattisesti toissijaiseksi käynnistysasemaksi.
  7. Palaa takaisin Boot-valikkoon painamalla Esc-painiketta.
  8. Valitse Boot Device Priority ja paina Enter.
  9. Valitse 1st Drive painamalla Enter-painiketta.
  10. Valitse nuolinäppäimillä ensisijaiseksi käynnistysasemaksi "USB: USB SD MMC Reader" ja paina Enter. Jos koneeseen on kytketty ulkoinen USB CD -asema, voit valita toissijaiseksi käynnistysasemaksi esimerkiksi "ATAPI CD-ROM" -vaihtoehdon. Kolmanneksi käynnistysasemaksi voit valita laitteen sisäisen kiintolevyn, joka näkyy listalla "HDD: SM-ASUS-PHISON" -nimellä (mikäli kiintolevy ei näy listassa, valitse esimerkiksi Removable Dev.). Jos mikrossa ei ole käynnistyksen aikana muistitikkua, yritetään buuttia CD-asemalta. Mikäli CD-asemaa ei ole kytketty, buuttaa kone lopulta kiintolevylle asennetun käyttöjärjestelmän. Huomaa, että käynnistysjärjestys palautuu entiselleen, jos välillä poistat muistitikun koneesta.
  11. Tallenna muutokset ja käynnistä kone uudelleen painamalla F10-näppäintä.
  12. Mikron ruudulle ilmestyy UNetbootin käynnistysvalikko. Valitse Live CD - Run Android-x86 without installation (MDPI) painamalla Enter. Käyttöjärjestelmä latautuu suhteellisen nopeasti.

Androidin käyttöliittymä poikkeaa melkoisesti vaikkapa Windows-käyttikseen verrattuna. Aivan ensimmäiseksi käyttäjää tervehtii lukitusnäyttö. Tästä pääsee eteenpäin ottamalla hiirellä kiinni alalaidan lukosta ja vetämällä sitä ylöspäin kohti vihreää pistettä kunnes lukko avautuu. Tämän jälkeen kannattaakin tutustua Androidin käyttöön lukaisemalla käyttöohjetta. Vaikka Androidista ei taida tällä versiolla olla vielä miniläppärin käyttöjärjestelmäksi, on sitä kaikesta huolimatta hauska kokeilla koneessa.

Julkaistu torstaina 14.4.2011 klo 18:39 avainsanoilla askartelu, laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Sähköinen vaalitunnelma
Seuraava
Amerikkalainen elämäntarina