Ostin jokin aikaa sitten Asus Eee PC 900 kannettavan tietokoneen. Mikro on toiminut mainiosti ja on ollut hyvänä apuna erityisesti matkoilla. Miniläppäriin oli asennettu suomenkielinen Linux-käyttöjärjestelmä, joka sekin toimi moitteetta. Olin ostokseen kaikin puolin tyytyväinen, vaikka laitteeseen ei ollutkaan tarjolla aivan samoja ohjelmistoja kuin Windows-käyttöjärjestelmälle. Sinänsä Linux ei rajoita sovellusten kirjoa. Kyseiselle käyttöjärjestelmälle löytyy käytännöllisesti katsoen kaikki tarvittavat sovellukset, joita tosin eivät välttämättä ole tehneet samat tekijät kuin jotka ovat tehneet Windows-sovelluksia. Kannettavani koki tällä viikolla kaikesta huolimatta melkoisen muutoksen, kun asensin laitteeseen Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmän. Alkuperäinen Linux sai väistyä, vaikka mitään varsinaista syytä sen hylkäämiseen minulla ei ollutkaan.
Windows 7 julkistettiin vajaa kuukausi sitten. Kotikoneeseeni jo asensin uusimman Home Premium version päivityksen. Laitteessa oli ennestään Vistan vastaava versio. Nyt tuli sitten minikannettavani vuoro. Mikrossa oli 1 gigatavun keskusmuisti ja kiintolevyä vastaava 16 gigatavun tallennusväline. Puitteet siis riittivät raskaan Windows-käyttiksen asentamiseksi. Ensimmäiset testailut uuden käyttöjärjestelmän kanssa osoittivat, ettei mikrosta tullut juurikaan hitaampi kuin Linux-käyttikselläkään. Uusi Windows tuntui pyörivän koneessa melko joutuisasti ja kone käynnistyikin suhteellisen nopeasti. Asennusohjelma tuntui löytäneen kaikki mikron ominaisuudet webbikameraa ja langatonta verkkoyhteyttä lukuun ottamatta. Nämäkin tosin löytyivät heti, kun olin kytkenyt ne käyttöön koneen BIOS-asetuksista. Oletuksena nämä laitteet on kytketty pois päältä ja Linuxissa ne otetaan käyttöön Fn-näppäinyhdistelmää painamalla.
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijana minulla oli mahdollisuus ladata virallinen Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmä ilmaiseksi. Hankinnan yhteydessä sain käyttiksen DVD-levystä ISO-imagen sekä tärkeän Product Key eli aktivointiavaimen. Yliopiston opiskelijat saavat opiskelukäyttöön joukon Microsoftin tuotteita ilmaiseksi niin sanotun MSDN Academic Alliance -sopimuksen kautta. Alla olevat asennusohjeet soveltuvat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelijalle. Samoja ohjeita voivat käyttää myös muut opiskelijat, jos korkeakoulu kuuluu MSDNAA-ohjelmaan. Maksuttoman käyttöjärjestelmän lataaminen Microsoft Software Centeristä edellyttää kyseisen korkeakoulun käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Asennusta varten tarvitaan:
- Asus Eee PC 900 kannettava mikrotietokone,
- ulkoinen DVD-asema USB-liittimellä,
- mikrotietokone polttavalla DVD-asemalla,
- tyhjä DVD-levy 2,5 gigatavun asennustiedostoja varten,
- Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmän ISO-image,
- Product Key eli aktivointiavain,
- Internet-yhteys ja
- aikaa noin pari tuntia.
Windows 7 asennus Asus Eee PC 900 -miniläppäriin
- Varmista, että tietokoneessa on tietojenkäsittelytieteen laitoksen sertifikaatti.
- Siirry Microsoft Software Centeriin.
- Kirjaudu keskukseen valitsemalla Log In. Selaimeen avautuu laitoksen sisäänkirjautumissivu.
- Kirjoita laitoksen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja paina Login to MSDNAA -painiketta.
- Valitse ladattava ohjelmisto ja vie se ostoskoriin. Microsoft Software Center toimii kuten verkkokauppa, mutta tuotteiden hinnat vain ovat hyvin edullisia ja opiskelijaystävällisiä. Valitsemasi ohjelmistot siirtyvät My Software -listalle, jossa on latauslinkki.
- Valitse Download-linkki ja kirjoita ylös Serial Number. Tämä on tuotteen aktivointiin tarvittava avain. Microsoftin tuotteita voi yleensä käyttää aktivoimatta 30 päivän ajan asennuksesta.
- Käynnistä ohjelmiston lataus painamalla Download-painiketta. Tietokoneeseen latautuu ohjelma, joka vasta varsinaisesti lataa tuotteen keskuksesta.
- Käynnistä latausohjelma ja toimi kuvaruudulla esitettyjen ohjeiden mukaan. Latausohjelma noutaa keskuksesta varsinaisen sovelluksen, joka tyypillisesti toimitetaan ISO-imagena, kuten tässä Windows 7 -käyttöjärjestelmän yhteydessä.
- Latausohjelman kolmannessa vaiheessa keskuksesta noudettu tiedosto puretaan. Hyväksy latausohjelman ehdottama C:\Temp-kansio, jonne syntyy Windows 7 Professional (x86) - DVD (English) -niminen kansio ja sen sisälle en_windows_7_professional_x86_dvd_x15-65804.iso-niminen tiedosto.
- Latausohjelman neljännessä vaiheessa voit ryhtyä asentamaan sovellusta, mutta tässä tapauksessa voit vain sulkea latausohjelman ja jättää asennuksen toistaiseksi väliin.
- Polta ISO-image DVD-levylle. Muista valita erityisesti ISO-imagen polttoon tarkoitettu vaihtoehto. Pelkkä datalevyn polttaminen yksinkertaisesti vain kopioi ISO-tiedoston levylle, mutta ei pura tiedoston sisältämiä asennustiedostoja asennusta varten.
- Kytke ulkoinen DVD-asema kannettavan tietokoneen USB-liitäntään ja laita polttamasi Windows-DVD asemaan.
- Käynnistä läppäri ja ole valmiina painamaan F2-painiketta, kun aloitusruutu ilmestyy kuvaruudulle. F2-näppäimen painaminen avaa tietokoneen BIOS-asetukset.
- Siirry BIOS-asetuksissa nuolinäppäimillä Advanced-välilehdelle ja valitse Onboard Devices Configuration -vaihtoehto.
- Vaihda Onboard WLAN ja Onboard Camera -asetukset Enabled-tilaan.
- Palaa takaisin edelliseen kuvaruutuun painamalla Esc-näppäintä.
- Valitse OS Installation -vaihtoehto ja aseta sen arvoksi Start.
- Siirry seuraavaksi Boot-välilehdelle ja vaihda käynnistysjärjestystä (Boot Device Priority) siten, että läppäri käynnistyy ulkoiselta DVD-asemalta (Removable Dev.)
- Tallenna muutokset painamalla F10-näppäintä ja valitse lopuksi Ok. Tietokone käynnistyy uudelleen ja käynnistää samalla Windowsin asennuksen.
- Kun asennusohjelma on käynnistynyt, valitse Install Now -vaihtoehto.
- Valitse seuraavaksi Custom Install. Tässä vaihtoehdossa avautuu kiintolevyn partitiointitoiminnallisuus.
- Valitse Drive options (advanced) -vaihtoehto ja poista (Delete) kaikki partitiot mukaan lukien mahdollinen BIOS-niminen partitio. Jäljelle jäänyttä yhteensä noin 16 gigatavun Unallocated Partition -partitiota ei tarvitse formatoida, sillä asennusohjelma alustaa levyn asennuksen aikana.
- Jatka Windowsin asennusta kuvaruudulla olevien ohjeiden mukaan.
- Kun Windows on asennettu, käynnistä tietokone vielä kerran ja siirry BIOS-asetuksiin painamalla F2-näppäintä käynnistysruudun aikana.
- Valitse BIOS-asetusten Advanced-välilehti.
- Valitse OS Installation -vaihtoehto ja aseta sen arvoksi Installed.
- Tallenna muutokset painamalla F10-näppäintä ja valitse lopuksi Ok.
Ajurien asennus
Windows 7 ei tunnista läppärin omia erikoisnäppäimiä, jotka toimivat Fn-näppäinyhdistelmällä. Esimerkiksi langattoman verkon kytkeminen päälle ja pois ei onnistu. Tätä varten koneeseen on asennettava ACPI-ajuri.
- Siirry Asus Global -sivustolle.
- Valitse Asus Support Site ja seuraavaksi Download.
- Valitse listalta Eee Family ja Eee PC ja sitten Eee PC 900/XP. Paina lopuksi Search-painiketta.
- Valitse avautuvasta ikkunasta käyttöjärjestelmäksi WinXP ja paina jälleen Search-painiketta.
- Lataa ATK-ryhmästä ACPI-ajuri, jonka versionumero on V4.0 tai uudempi.
- Pura asennuspakkaustiedosto Asus_ACPI_Driver.zip ja asenna ajuri käynnistämällä Asus ACPI Driver.msi -asennusohjelma.
Windows-asennus ei automaattisesti tunnista kannettavan tietokoneen omaa sisäistä mikrofonia, sillä se vaatii erityisesti Asus-mikrolle suunnitellun ääniajurin.
- Valitse seuraavaksi Audio-ryhmä ja lataa Audio Driver for WIN XP -ääniajuri, jonka versionumero on V5.10 tai uudempi.
- Pura asennuspakkaustiedosto ja asenna ajuri käynnistämällä pakkauksen sisältävä Setup.exe-asennusohjelma.
Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmä pyörii Asus-läppärissä erittäin jouhevasti. Kone tuntuu toimivan jopa nopeammin kuin aiemmin, vaikka mitään varsinaisia nopeustestejä en ole suorittanutkaan. Windows tunnistaa lähes kaikki kannettavan mikron ominaisuudet joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Jokaisella valmistajalla näyttää olevan omat erikoisuutensa, jotka saadaan käyttöön joko valmistajan omilla ajureilla tai sitten ne jäävät pois käytöstä, mikäli uusia ajureita ei ole saatavana. Omasta Asus Eee PC 900 kannettavasta mikrotietokoneesta ei jäänyt mitään hyödyntämättä. Sain laitteen omat erikoisnäppäimet ja sisäänrakennetun mikrofoninkin käyttöön. Windows löytää myös sisäisen webbikameran, mikäli kytkee sen käyttöön mikron BIOS-asetuksissa. Samalla tavalla löytyy sisäänrakennettu WLAN, kunhan ensin muistaa kytkeä sen päälle samaisista asetuksista. Käyttöjärjestelmän vaihdon myötä läppärille tuli nyt enemmän käyttöä, sillä tuttujen sovellusten tarjonta kasvoi ja vuosien Windows-käyttökokemukset pääsivät oikeuksiinsa.