Kindle PC-versio

Amazon Kindle for PC

Amazonin suosittu Kindle-lukulaite on saatavana nyt myös mikrotietokoneversiona. Kirjat ovat kovaa kyytiä siirtymässä digitaaliseen muotoon elektronisilla laitteilla luettavaksi. Tulevaisuus yksin osoittaa, miten tämä siirtymä lopulta onnistuu. Joka tapauksessa kirjat kokevat lähivuosina samat digitaaliseen mediaan liittyvät ongelmat, joiden kanssa elokuva- ja musiikkiteollisuus on kamppaillut koko 2000-luvun. Näihin päiviin asti julkaisuala on vielä saanut nauttia analogisen painotuotteen eduista, vaikka senkin kopiointi on ollut suhteellisen helppoa jo vuosikymmeniä. Kukaan vain ei oikein jaksa ryhtyä monisatasivuisen kirjan kopiointiin kopiokoneella tai skannerilla.

Kirjakauppiaat ovat kuitenkin näemmä päättäneet pistää julkaisualan markkinat uuteen jakoon. Muutama kirjakauppias on jo ennättänyt julkaista oman lukulaitteensa ja useita muiden valmistajien vastaavia lukijoita ilmestyy markkinoille tiiviiseen tahtiin. Amazonin Kindle oli yksi ensimmäisiä ja sekin on ehättänyt kehittyä moneen otteeseen vain muutaman vuoden aikana. Uusin aluevaltaus on Kindlen tietokoneversio. Se on ohjelma, joka asennetaan mikrotietokoneeseen ja jolla voi lukea sähköisiä kirjoja kuten erillisellä lukulaitteella. Asensin kokeeksi Kindle-ohjelman kotikoneelle ja tilasin siihen näytekappaleen Searching for Mary Poppins -kirjasta.

Ensimmäiset kokemukset Kindlen PC-versiosta olivat hämmentävät. Kirjan sivuja selataan pystysuunnassa eikä suinkaan vaakasuunnassa, kuten kirjan sivuja yleensä käännetään. Tässä suhteessa monet elektronisten lehtien lukuohjelmat ovat aikaansa edellä, sillä niissä analogia toimii kuten painetussakin versiossa. Sivuja selataan sivusuunnassa ja useissa ohjelmissa on lisäksi näyttäviä animaatioita, jotka antavat vaikutelman sivun kääntämisestä. Kindlen teksti on isokokoista ja helposti luettavaa. Tosin tekstin kokoa voi vaihtaa kymmenasteisella valikolla pienemmäksi ja vielä isommaksi. Sivun leveyttä vaihtelemalla saa riville mahtumaan enemmän sanoja tai päinvastoin kaventamalla sivua. Sivun leveyden säätö on käytännöllinen ominaisuus erityisesti sellaisilla päätelaitteilla, joissa on pieni näyttö, kuten kännykät.

Kindle-ohjelmistossa on muutamia lukijan kannalta hyödyllisiä toimintoja. Näistä ehkä tärkein on kirjanmerkki. Minkä tahansa sivun voi merkitä kirjanmerkillä ja sivulle voi sitten palata myöhemmin uudelleen. Sivuille pystyy ilmeisesti lisäämään myös omia merkintöjään, tosin näytekirjaani näitä merkintöjä ei voinut tehdä. Kaiken tämän lisäksi tekstiä voi korostaa samaan tapaan kuin korostuskynällä paperiversiossa. Kindle ei käytä varsinaisesti sivunumeroja vaan kutsuu niitä sijainneiksi. Lukualueen alareunassa on mittari, joka näyttää, miten pitkälle kirjan lukeminen on edistynyt. Kindle-ohjelma on helppokäyttöinen vaikkakin vaatii hieman opettelua ainakin niiltä lukijoilta, jotka ovat tottuneet painotuotteeseen. Osa näytekirjani sivuista oli yksinkertaisesti vain skannattu. Sisällysluettelo oli kätevä, sillä eri lukuihin ja kappaleisiin pääsi nopeasti hyperlinkillä. Lukuohjelmat tulevat varmasti tästä Kindlen esiintulosta kehittymään ja tulevaisuudessa ne alkavat ehkä muistuttaa enemmän henkilökohtaista mediakeskusta kuin sähköistä kirjaa. Voimmepa nähdä tulevaisuudessa jopa lukulaitteen, musiikkisoittimen, kameran ja puhelimen hybridejä.

Julkaistu keskiviikkona 11.11.2009 klo 17:41 avainsanoilla kirjallisuus, kirjat ja ohjelmistot.

Edellinen
Windows 7 asennus minikannettavaan
Seuraava
Aamu seminaarissa