Vuosikirja 2006

Kohta on jälleen aika koota vuoden blogikirjoitukset yksiin kansiin ja julkaista kooste verkkopäiväkirjani jutuista. Ensimmäinen blogikirjani Matka maaliskuuhun sisälsi valikoituja kirjoituksia vuoden 2006 varrelta. Toinen kirjani Pääsky ja satakieli jatkoi tästä kokoamalla kansien väliin viime vuoden parhaimpia tarinoita. Kolmas kirja on jo tekeillä ja julkaisen sen tammikuussa. Kirjat ovat olleet enintään 120-sivuisia eikä tähän sivumäärään ole mahtunut läheskään kaikkia vuoden aikana kirjoittamiani juttuja. Olenkin jo pitkään pohtinut erillisen vuosikirjan julkaisemista. Kirjassa olisi käytännöllisesti katsoen koko verkkopäiväkirjani materiaali yhden vuoden ajalta.

Matti Mattila: Vuosikirja 2006

Ryhdyin viikonloppuna tuumasta toimeen ja kokosin parin vuoden takaisista kirjoituksistani vuosikirjan 2006. Päätin tehdä pienikokoisen pokkarin, jota olisi helppo lukea muuallakin kuin pöydän äärellä. Tein ensimmäiset kirjani Blurbin painopalvelussa. Hiljattain Blurbiin oli tullut pienikokoinen pokkarimalli entisten neljän formaatin lisäksi. Kokeilin tätä taskukirjamallia ja aloin työstää tekstiä Blurbin omalla ilmaisella BookSmart-taitto-ohjelmalla. Ohjelma on sikäli melko alkeellinen, ettei se osaa lukea muuta kuin Microsoft Word -dokumentteja ja niitäkin vaihtelevalla menestyksellä. En saanut tekstiä kunnollisena sisään tässä dokumenttimuodossa. Rivit heittelivät miten sattuu, enkä alkanut käsin muokata 300-sivuista opusta. Seuraavaksi kokeilin vanhaa kunnon leikkaa-ja-liimaa-menetelmää. Osoittautui, että BookSmart osaa ottaa tekstin vastaan, mutta jälleen kerran alkoi sekoilla tekstityylien ja rivinvälien kanssa.

Jätin Blurbin ja BookSmartin sikseen. Aikani ei riittänyt näpertelemiseen eikä missään tapauksessa monisatasivuisen tekstin käsin muotoilemiseen. Näinä päivinä ohjelmistojen pitää olla jo niin fiksuja, ettei käsikirjoitusta juuri tarvitse muotoilla enempää kuin tyylien verran. Tein lopulta käsikirjoituksen ilmaisella OpenOfficen tekstinkäsittelyohjelmalla, jolla muunsin 295-sivuisen teoksen PDF-tiedostoksi. Tämän jälkeen tein kirjan kannet OpenOfficen piirto-ohjelmalla, josta taas tallensin etu- ja takakannen PDF-tiedostoksi. Seuraavaksi siirryin Lulun painopalveluun, jossa yksinkertaisesti vain latasin PDF-tiedostot sisään. Hetken kuluttua olinkin jo tilaamassa vuosikirjani ensimmäistä painosta. Koko työ vei aikaa muutaman tunnin ja kirjan hinnaksi tuli toimituskuluineen 20 euroa.

Viikonlopun kokemusten perusteella on helppo todeta, missä palvelussa jatkossa teen kirjani. Blurbin palvelut ovat olleet erinomaisia, mutta palvelun rajoittuneisuus ja hieman hankalakäyttöinen taitto-ohjelma painivat Luluun verrattuna omassa sarjassaan. Lulu on ehdottomasti monipuolisempi palvelu ennen kaikkea siksi, että sinne voi ladata kirjansa juuri sellaisena kuin haluaa toisin kuin Blurbissa, missä pitää tyytyä palvelun tarjoamiin asettelumalleihin. Toisaalta Lulu vaatii enemmän työtä, koska asettelun joutuu tekemään itse. Minulle tämä sopii ja seuraavat kirjat ovat jo työn alla Lululla painettavaksi.

Julkaistu sunnuntaina 21.12.2008 klo 20:22 Kirjat-luokassa avainsanoilla harrastukset, kirjallisuus, kirjat ja OpenOffice.

Edellinen
Pari päivää jouluun
Seuraava
Sanaleikkikirja