E-kirjan lainaus

Kiinnostuin viime viikolla eräästä kirjasta ja ajattelin lainata sen kirjastosta. Ennen kuin lähdin mahdollisesti turhaan kirjastoon, päätin tarkistaa kirjan saatavuuden netissä. Kaupunginkirjaston sivuilla käynnistin haun, joka jäi jumiin. Selain yritti ladata sivua pitkään, ja aikani siinä odotettuani palasin takaisin etusivulle, josta löysin niin sanotun perinteisen aineistohaun. En tiedä, mikä muu ero etusivulla olevan hakutoiminnon ja perinteisen aineistohaun kanssa on kuin mahdoton hitaus. Perinteisellä tavalla etsimäni kirja löytyi nopeasti. Hakutuloksesta huomasin, että kirja oli saatavana myös sähköisessä muodossa, mikä on nykyaikaa. Ulkona oli vuodenaikaan nähden melko kylmä ja taivaskin oli sateisen harmaa, mikä ei houkutellut lähtemään kirjastoon. Niinpä sähköinen kirja tuli kuin tilauksesta, sillä näinhän ei tarvinnut nostaa takapuoltaan ja kirjaan pääsi heti käsiksi.

E-kirja
Kuva
Gwydion M. Williams

E-kirjan lainaamista ei voi millään muotoa sanoa suoraviivaiseksi. Sivuston ajoittainen hitaus häiritsi selailua ja koko kaupunginkirjaston palvelu jumiutui vähän väliä täysin. Jouduin muutaman kerran aloittamaan alusta, kun sivut eivät latautuneet. Koska en ole aiemmin lainannut e-kirjoja, päätin tutustua ohjeisiin. Ohjeet oli laadittu asiantuntijan näkökulmasta eikä suinkaan ensikertalaisen lainaajan tarpeita silmällä pitäen. Sivulla vilisi kaikenlaisia termejä, kuten ellibs, overdrive, adobe digital editions sun muuta. Nämä sanat eivät kerro asiaan vihkiytymättömälle mitään ja vain vaikeuttavat lainaamista. Sivustolta ei myöskään löydy ohjeita otsikolla "e-kirjan lainaaminen" ja lainaaja joutuukin käyttämään mielikuvitustaan. Kirjaston sivuston käyttöä hankaloitti lisäksi se, ettei linkkejä ole merkitty esimerkiksi alleviivattuina. Käyttäjä joutuu hiirellä etsimään ja kokeilemaan, mistä tekstistä mahtaisi olla linkki.

E-kirjojen lukemiseen tarvitaan yleensä lukuohjelmisto. Tämän seikan tiesin entuudestaan ja tämä tulikin hyvin esille kirjaston ohjeissa. Sivuilla on linkit ohjelmistojen lataamiseksi, mutta varsinaiset asennus- ja käyttöohjeet oli ripoteltu muille sivustoille. Pian selaimessani oli samanaikaisesti avoinna useita välilehtiä, ja huomasin jossakin vaiheessa siirtyneeni ellibs-nimiselle sivustolle. E-kirjan lainaamista helpotti aikaisempi kokemukseni ja tietoni sähköisistä kirjoista. Myös jo valmiiksi hankittu Adobe ID -tunnus nopeutti lainaamisprosessiani. Kun olin vihdoin asentanut lukuohjelman koneelleni ja aktivoinut tietokoneeni ohjelman käyttöön, palasin takaisin kirjaston sivulle lainatakseni kirjan. Hakutulossivulla oli tiedot kirjasta, mutta lainaaminen oli tehty mielestäni turhan vaikeaksi. Sivulta löytyi nimittäin vaatimaton linkki, jossa oli linkki e-kirjaan. Siirryin linkistä jälleen uudelle sivulle, josta vihdoin ja viimein pääsin lataamaan kirjan koneelleni. Luonnollisesti lataus toimi vain, jos oli kirjautunut sisään kirjaston käyttäjätunnuksella.

Käynnistin kirjan lataamisen linkistä. Kuvaruudulle pomppasi ponnahdusikkuna, joka ilmoitti, että saan kohta tiedoston varsinaista lataamista varten. Mitään ei tapahtunut, joten käynnistin latauksen uudelleen. Vieläkään ei tapahtunut mitään, joten aloin epäillä, josko selain jotenkin estää toimenpiteen etenemisen. Osoittautui, että käyttämäni Chrome-selain oli tosiaankin estänyt osan sivuston toiminnallisuuksista, ja kun olin antanut luvan jatkaa, sain viimein tiedoston koneelleni. Tästä eteenpäin sähköisen kirjan käsittely alkoikin sitten helpottua, kun kirja latautui lukuohjelmaan ja pääsin siihen lopulta käsiksi. Yhteenvetona voin todeta, että e-kirjan lainaaminen oli tehty todella vaikeaksi. Kirjaston sivusto ei palvellut lainaajaa käyttäjäystävällisesti ja lainaajaa kuljetettiin sivustolta toiselle niin, että hitaampaa alkoi heikottaa. Käytettävyys on olematonta ja sivustot on toteutettu kovin insinöörimäisesti. Paljon on siis vielä tehtävä, että e-kirjojen lainaaminen tästä yleistyisi.

Julkaistu maanantaina 18.5.2015 klo 19:19 avainsanalla kirjat.

Edellinen
Suolaraidat
Seuraava
Abba - Kiitos musiikista