Vuosi Museokortilla

Museokortti tuli myyntiin vuosi sitten. Ensimmäisen toimintavuoden aikana kortteja on myyty huikeat yli 55 000 kappaletta. Aloittaessaan viime vuonna kortilla pääsi lähes kahteensataan eri museoon ympäri maata. Nykyään kortti käy jo yli kahdessasadassa museossa sisäänpääsylippuna ja uusia kohteita tulee jatkuvasti lisää. Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Museokortin sivustolla avattiin hiljattain asiakassivut, joilta näkee omat museokäyntinsä sekä kortin uusinnat kuitteineen. Kortin tavoitteena on luonnollisesti lisätä kansalaisten museokäyntejä tekemällä niistä mahdollisimman helppoja. Kun museokäynnit on näin maksettu etukäteen eikä käyntien määrälle ole ylärajaa, houkuttelee se käymään myös sellaisissa museoissa, joissa ei muuten tulisi käytyä. Vastaavasti kalleimpiin museoihin on nyt helpompi mennä, kun ei tarvitse enää hirvitellä yksittäisen sisäänpääsylipun hintaa.

Jono Ateneumin edessä
Kuva
Matti Mattila

Ostin Museokortin noin vuosi sitten. Tuolloin kortti maksoi 54 euroa, mutta nyt uusille asiakkaille Museokortti maksaa 59 euroa. Aiemmin korttinsa ostaneet saavat sen yhä samaan 54 euron hintaan. Veikkauksen kanta-asiakkaat saavat ensimmäiseen korttiinsa yhden ylimääräisen kuukauden eli kortti on voimassa 13 kuukautta. Kätevä pääsylippuhan Museokortti on ollut ainakin minulle. Omat museovierailuni kasvoivat vuoden aikana käytännöllisesti katsoen lähes sata prosenttia. Aiemmin saatoin käydä jossakin näyttelyssä korkeintaan kerran vuodessa, mutta kuluneen vuoden aikana minulle on kertynyt jo 17 museokäyntiä, mikä tekee noin yhden käynnin kuukautta kohden. Korttini on voimassa vielä kolmisen viikkoa, mutta olen jo ladannut sinne uudet 12 kuukautta, jotta voin huoletta vierailla taas koko vuoden eri museoissa ja näyttelyissä.

Tein pienen tilaston vuoden museokäynneistäni. Jos olisin ostanut normaaleja pääsylippuja, olisi kuluja kertynyt 152 euroa. Keskimäärin yksi museokäynti on tullut maksamaan normaalihinnoilla 8,94 euroa. Halvimmillaan museoon on päässyt Hämeenlinnassa Sibeliuksen syntymäkotiin, jonne pääsymaksu oli viisi euroa. Kallein eli Ateneumin Henri Cartier-Bresson -näyttely olisi maksanut 13 euroa lippua kohden, mutta tämänkin hienon näyttelyn pääsin katsomaan Museokortilla. Vuoden säästöni on tähän mennessä ollut jo 98 euroa eli olen maksanut vain joka kolmannesta käynnistä. Vuotta on vielä jäljellä, ja ehdin hyvin vierailla museossa jos toisessakin ennen kuin uusi Museokorttivuoteni käynnistyy.

Julkaistu keskiviikkona 20.4.2016 klo 18:33 avainsanoilla museot, näyttelyt ja tilastot.

Edellinen
Kunnianosoitus Titanicille
Seuraava
Erikoinen vuosipäivä