Viimeisin viimeinen

Viimeisin- ja viimeinen-sanoja käytetään joskus harhaanjohtavasti. Viimeinen-sanaa käytetään silloin tällöin viimeisin-sanan tilalla, jolloin asian merkitys muuttuu. Viimeinen-sana ilmaisee järjestystä ja erityisesti tilannetta, jolloin jokin on järjestyksessä viimeinen, perimmäinen, äärimmäinen tai kauimmainen eikä sen jälkeen enää tule mitään. Esimerkiksi virkkeessä "Ikituurin seisake avattiin vuonna 1978, ja viimeinen juna pysähtyi asemalla toukokuussa 1988" viimeinen tarkoittaa junaliikenteen lakkaamista pysäkillä eivätkä junat enää pysähtele asemalla. Toisin on virkkeen "Kupittaan rautatieasema avattiin vuonna 1914, ja viimeisin juna ajoi sen ohi aamulla" laita, missä viimeisin tarkoittaa viimeksi asemalla pysähtynyttä junaa ja että sen jälkeen on tulossa vielä lisää junia määräämättömän ajan.

Viimeinen-sanalla on jonkin asian päättymisen merkitys. Esimerkiksi "Yhtiö esitteli viimeisen tilinpäätöksensä" tarkoittaa sitä, että yhtiön toiminta loppuu tähän. Aivan eri merkityksen ilmaisusta saa, kun se esitetään muodossa: "Yhtiö esitteli viimeisimmän tilinpäätöksensä." Tässä tapauksessa tilinpäätös on uusin, mutta yhtiön toimintaa ei olla ainakaan tämän ilmaisun mukaan lopettamassa ja lisää tilinpäätöksiä on odotettavissa myöhemmin. Sanojen sekaantuminen on ymmärrettävää, sillä viimeinen-sanalla on myös viimeisin-sanaan vivahtava merkitys. Tällöin viimeinen tarkoittaa toistaiseksi viimeksi tapahtunutta, ilmestynyttä tai vastaavaa, kuten uusin, tuorein, viimeisin. Esimerkiksi "Viimeisten uutisten mukaan eduskuntavaaleista on tulossa jännittävät." Tässä esimerkissä uutiset eivät suinkaan ole kertakaikkisen viimeiset, ja sana viimeinen onkin ymmärrettävä, että tällä erää uutiset olivat viimeiset, esimerkiksi ennen seuraavaa lähetystä. Yhtä hyvin voidaan ilmaista: "Viimeisimpien uutisten mukaan..."

Tiedotusvälineissä viimeisin- ja viimeinen-sanat menevät tavan takaa sekaisin. Virke "Artisti voitti palkinnon viimeisellä albumillaan" sisältää ehkä tarkoituksen viitata taiteilijan uusimpaan äänitteeseen, mutta saattaa merkitä myös artistin uran päättymistä viimeiseen äänilevyyn. Alati nopeutuvassa tiedonvälityksessä ilmaisulla ei kenties ole niinkään suurta merkitystä ja asia varmasti tulee selväksi yleisöllekin. Sanoilla on joka tapauksessa merkitysero ja väärinymmärryksen mahdollisuus on suuri. Virallisissa teksteissä, joita tyypillisesti tulkitaan pilkkuja myöten, sanavalinnat muuttavat merkitystä oleellisesti. Viimeisten sanojen käyttö on kuitenkin yksinkertaista. Kun halutaan viitata jonkin asian päättyneen, käytetään viimeinen-sanaa. Kun halutaan puhua uusimmasta asiasta, joka ei ole vielä päättynyt, käytetään viimeisin-sanaa.

Julkaistu sunnuntaina 27.2.2011 klo 10:10 avainsanalla lingvistiikka.

Edellinen
Bomarsundin lohitartar
Seuraava
Jäänmurtaja