Bomarsundin lohitartar

Kuva
Stu Spivack

Kampin K-Supermarketissa oli eräänä viikonloppuna Ahvenanmaan meijerin maistiaiset. Tarjolla oli herkullisia juustonäytteitä ja tietysti meijerituotteita tarjoushintaan. Poimin tarjottimelta palan Bomarsund-juustoa. Maku oli taivaallinen ja juustoa olisi voinut popsia enemmänkin. Ahvenanmaan meijeri eli paikallisittain Ålands Mejeriet toimii siis Ahvenanmaalla ja saa juustotkin maistumaan saaristolta. Idyllisessä maalaismaisemassa näkee kesäisin rantaniittyjä ja kataja- ja koivuhaassa laduntavia lehmiä. Maaperän rikas kalkkipitoisuus kasvattaa rikkaan kasviston ja antaa maakunnan maidoille ja juustoille omaleimaisen maun. Meijeri saa maitonsa noin 50 ahvenanmaalaiselta maitotilalta. Tuotanto on pienimuotoista mutta luonnonläheistä, sillä kuljetusmatkat ovat lyhyitä.

Bomarsund-juusto on meijerin yksi uutuustuote. Lukuisten suosikkijuustojen, kuten Edamin ja Ålands Specialin lisäksi valikoimaan on tullut viime aikoina myös Kungsgård-juusto, joka muistuttaa Kustaa Vaasan (1496-1560) valtakaudella jo 1500-luvulla kuninkaankartanossa valmistetuista juustoista. Bomarsundin venäläislinnoituksen rauniot ovat puolestaan muistona 1800-luvusta, jolloin Ahvenanmaa eli näin suomalaisittain Oolanti joutui suurvaltojen tulilinjalle. Bomarsund-juusto onkin saanut nimensä juuri tämän linnoituksen mukaan. Laktoositon Bomarsund on greve-tyyppinen juusto, jonka rasvapitoisuus on 28 %. Juusto sopii niin leivän päälle kuin ruuanlaittoonkin ja vaikkapa cocktail-paloiksi illanistujaisiin. Bomarsundin lohitartar on helppo ja maistuva pikkusuolainen, joka syntyy pienellä vaivalla perusaineksista ja maukkaasta Bomarsund-juustosta.

Bomarsundin lohitartar

12 kpl
  • 100 g Bomarsund-juustoa
  • ½ dl herkkusinappia
  • 200 g kylmäsavustettua lohta
  • 2 dl ruohosipulia
  • rkl punasipulia
  • mustapippuria ja suolaa maun mukaan
  • yrttejä koristeluun

Raasta juusto ja hienonna lohi ja sipulit. Sekoita ainekset keskenään ja mausta. Laita massa jääkaappiin puoleksi tunniksi. Painele muotilla seoksesta pyöreitä annoksia. Paahda ruisleipäviipaleita ja leikkaa pyöreään muotoon. Vaihtoehtoisesti voit tarjoilla saariston mustaleipää. Nosta tartarmassa-annoksia leiville ja koristele tillillä ja ruohosipulilla. Tarjoile alkupalana hyvän valkoviinin kera.

Julkaistu lauantaina 26.2.2011 klo 17:19 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Ohjelmistopäivitys
Seuraava
Viimeisin viimeinen