Vapaa-ajanviettoa viikonvaihteeksi

Kulttuuritapahtumat ovat taas käynnistyneet koronan tuoman tauon jälkeen. Ensimmäisissä riennoissa olen jo ehtinyt käydä, kun muutama viikko sitten kävin katsomassa Showhat-esityksen. Loppuvuodeksi on luvassa vielä joitakin tapahtumia, mutta niitäkin varjostavat jälleen kohonneet koronataudin tartuntaluvut. Mikäli ei nyt mieli lähteä ihmisten ilmoille ja haluaa pysytellä vain kotipiirissä, löytyy sitä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia lähempääkin. Hyvä kirja tai mainio elokuva viihdyttävät kulttuurinnälkäisiä. Vauhtia ja toimintaa sen sijaan löytyy ulkoilupolulta ja muista liikuntapaikoista, joissa hien saa pintaan. Ulkoilua voi tosin hieman haitata sadesää, joka on tyypillistä tähän vuodenaikaan. Sadekaan ei haittaa, mikäli vain varustautuu säätilan vaatimalla tavalla. Sadetakki ja kumisaappaat ovat vakiovarusteita syksyllä.

Kuva
Michel Stockman

Kirjoja ja elokuvia voi lainata kirjastosta. Äänikirjat ovat nykyään suosittuja, niitäkin löytyy ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoista suhteellisen hyvin. Äänikirjoja kuunnellessa voi puuhata samalla muita askareita, mikäli tarina ei täysin kiedo pauloihinsa. Lukemattomat jännittävät romaanit, viihteelliset novellit ja asialliset tietokirjat odottavat lukijoitaan lasten ja nuorten kirjoista puhumattakaan. Tutut elokuvat löytyvät niin ikään kirjaston kokoelmista. Tein nopean kurkistuksen ja löysin yksistään 21 Uuno Turhapuro -elokuvaa kirjaston hakukoneella. Turhapuro-elokuvat jaksavat kyllä naurattaa, vaikka ne olisi nähnyt moneen kertaan. Videokirjastossa on kotimaisten tuttujen leffojen lisäksi tuotantoja laidasta laitaan. Jos kirjaston palvelut ovat tulleet jo kolutuiksi läpikotaisin, on aika vaihtaa toisenlaiseen vapaa-ajanviettomuotoon.

Monenlaista ajanvietettä löytyy tietysti netistä. Itseään voi kehittää nettikursseilla, joilla saa kohennettua vaikkapa kokkaustaitojaan tai muita lahjakkuuksiaan. Mikäli pieni jännitys ja pelaamisen ilo kiinnostaa, kannattaa suunnata Nettikasinot365.fi -sivustolle, josta löytyy varmasti mielenkiintoista ajanvietettä koko viikonlopuksi. Kattavasta pelitarjonnasta löytyy vaihtoehtoja monenlaiseen makuun. Pelkkien seinien tuijotteluun ei siis tarvitse tyytyä, kun viihdettä on saatavana kuvaruudun täydeltä. Käden taitojaan pääsee käyttämään askartelun värikkäässä maailmassa. Netistä löytyy askartelujen harrastajillekin lukemattomia mahdollisuuksia.

Kuva
Studio Media

Musiikin ystäville netti suorastaan pursuaa viihdykkeitä. Suoratoistopalveluissa aikansa saa kulumaan taatusti kuuntelemalla suosikkisäveliään. Videopalveluista puolestaan voi katsella kokonaisia konserttiesityksiä ja näin viihdyttää itseään kotisohvalla. Itse olen saanut aikani kulumaan oikein hyvin YouTuben pohjattoman tarjonnan parissa. Parhaimpia konserttitaltiointeja voi seurata ilmaiseksi, joskaan videoidut esitykset eivät luonnollisestikaan korvaa aitoa orkesteria. Muutamia suosituksia voin kuitenkin luetella. Klassisen musiikin helmiin lukeutuva Pjotr Tšaikovskin (1840-1893) pianokonsertto nro 1 (Opus 23) on nautittavaa katseltavaa ja kuunneltavaa etenkin, kun pianossa on kuuluisa Anna Fedorova.

Oopperalavan tunnelmia voi aistia niin ikään YouTuben videoilla. Yksi upeimmista esityksistä lienee Giuseppe Verdin (1813-1901) ajaton Aida. Moni varmasti tunnistaa toisen näytöksen juhlamarssin, josta on tehty lukemattomia sovituksia ja sitä kuulee ties missä ja milloin. Juhlamarssin musiikki on mahtipontista ja sen juhlavuutta korostavat massiiviset lavasteet, valtava kuoro ja satapäinen esiintyjäkaarti. Verdin mestariteos on helppo löytää, mutta eittämättä upeimpiin esityksiin lukeutuu Wienin valtionoopperan taltiointi, joka alkaa mahtavalla kuoro-osuudella. Toisenlaista viihdettä edustaa puolestaan nyt jo edesmennyt brittikoomikko Benny Hill (1924-1992). Posketon viihdepersoona on tuottanut aivan omanlaisensa sovituksen vuonna 1985 ranskalaisen säveltäjämestarin Georges Bizet’n (1838-1875) maailmankuulusta Carmen-oopperasta. Hulvaton miniooppera on kestoltaan vain reilut 17 minuuttia, mutta käy läpi keskeisimmät kohtaukset kuuluisasta oopperasta. Hauska komedia jaksaa naurattaa vuodesta toiseen, vaikka tämänkin ensiesityksestä on vierähtänyt jo kohtapuoliin 40 vuotta.

Synkkinä ja myrskyisinä iltoina ei siis tarvitse jäädä yksin miettimään maailman menoa. Ajanvietettä löytyy taatusti enemmän kuin lääkäri määrää. Kyse on vain viitseliäisyydestä ja halukkuudesta poimia parhaita paloja netin syövereistä ja kirjastojen hyllyiltä. Ja mikä parasta, monet näistä ajanvietemuodoista ovat täysin maksuttomia.

Julkaistu sunnuntaina 21.11.2021 klo 19:14 avainsanoilla elokuvat, huvit, kirjat ja konsertit.

Edellinen
Raptoreum
Seuraava
Bingo Love - Modernin sarjakuvan mestariteos