Kryptovaluutoista on keskusteltu jo jonkin aikaa. Uudenlainen raha on ennen kaikkea nykyaikaisen tietotekniikan ja maailmanlaajuisen Internet-verkon mahdollistama. Sana kryptovaluutta on yhdyssana, joka koostuu kahdesta osasta: krypto ja valuutta. Krypto on oikeastaan etuliite eikä niinkään erillinen sana, joskin nykyään puhekielessä kuulee mainittavan myös pelkän krypton. Tällä tarkoitetaan hieman asiayhteydestä riippuen usein juuri kryptovaluutta-yhdyssanaa, joka on siis näin lyhentynyt pelkkään etuliitteeseensä. Etuliite krypto lienee kielessämme suhteellisen uusi tulokas, mutta sen historia ajoittuu kuitenkin jo 1400-luvulle. Sana juontaa juurensa latinan crypta-sanasta, joka tarkoittaa holvia tai luolaa. Suomen kielessä tunnetaan esimerkiksi sana krypta, joka tarkoittaa yleensä kirkkorakennuksen kuorin alla olevaa hautaholvia. Kreikan kielessä krypte on lyhenne sanaparista krypte kamara, joka tarkoittaa piilotettua holvia.
Kryptovaluutat eivät tyypillisesti ole käsin kosketeltavaa rahaa samalla tavalla kuin setelit ja kolikot. Kryptoissa on kyse virtuaalisesta rahasta, jonka arvo on tallennettu virtuaaliseen lompakkoon. Tässä mielessä edellä kerrottu krypto-sanan etymologia kuvaa hyvin virtuaalirahaa, sillä se on eräällä tavalla piilossa, koska sitä ei pysty näkemään kuten perinteistä rahaa. Kryptovaluuttoja on lukuisia aivan kuten on perinteisiäkin valuuttoja. Tässä kirjoituksessa keskitytään kuitenkin Rapotoreum (RTM) -valuuttaan. Jatketaanpa sanojen merkitysten avaamista. Nimi Raptoreum on johdettu viktoriaanisen ajan petolintua tarkoittavasta sanasta. Nimen loppuun on lisätty -ium/-eum-pääte, jota käytetään esimerkiksi tarkoittamaan jotain ainetta tai paikkaa, kuten alkuaineiden nimissä helium, plutonium ja podium eli palkintokoroke. Tässä tapauksessa nimi tarkoittaa petolintuja ja kuvaa valuutan kehittäjäyhteisöä, jolla on vankka kokemus etenkin tietoturvan alalta.
Raptoreum alkoi melko yksinkertaisena ideana älykkäistä sopimuksista. Projekti on sittemmin kehittynyt nopeasti ja laajentunut kryptovaluuttoihin. Se tarjoaa turvallisen ja nopean kryptovaluutan, jota kuka tahansa voi helposti käyttää. Mutta Raptoreum on paljon enemmän. Projekti rakentaa helppokäyttöistä alustaa omaisuudenhallintaa varten. Vaikka alusta on yksinkertainen, se on myös erittäin joustava, tehokas ja skaalautuva. Kehittäjät voivat hyödyntää omaisuusalustaa ja joustavia älykkäitä sopimuksia räätälöidäkseen sovelluksensa tarpeisiinsa. Nykyään Raptoreumia voi vaihtaa useissa eri valuutanvaihtopisteissä, kuten esimerkiksi Koinbazaarissa, jossa voi myös seurata valuutan arvoa reaaliajassa.
Mihin kryptovaluuttoja voi käyttää? Päivittäistavarakaupat eivät vielä laajasti ota vastaan kryptovaluuttaa maksuvälineenä, joskin poikkeuksiakin toki on. Kryptojaan voi käyttää verkossa, mikä onkin kryptovaluuttojen eräänlainen luonnollinen koti. Verkossa kryptot kelpaavat moniin eri palveluihin, kuten 22Bet Suomi -sivustolla. Viihde ja ajanviete sekä pelaaminen ovat ajan hengen mukaisesti verkossa toimivia palveluita, joissa kryptovaluutat ovat kuin omassa elementissään. Jos palveluiden maksaminen onnistuukin kryptoilla, voi pienen pelivoiton tietysti kotiuttaa virtuaaliseen lompakkoonsa kryptovaluuttana. Nyt jos koskaan on oiva hetki tutustua virtuaalirahaan ja tuttavuuden voi aloittaa Raptoreumista.