Bingo Love - Modernin sarjakuvan mestariteos

Sarjakuvaa pidetään yleisesti kevyenä viihteenä, joka on pääasiassa suunnattu rajatulle lukijayleisölle. Bingo Love on tässä mielessä rajoja rikkova taiteellinen sarjakuvaelämys, joka tarjoaa raikkaan modernin tuulahduksen pinttyneisiin sarjakuvamielikuviin. Kirjailija Tee Franklin yhdessä piirtäjä Jenn St-Ongen ja värittäjä Joy Sanin kanssa ovat luoneet ajan henkeen täydellisesti sopivan ja viimeisen päälle hiotun sarjakuvakirjan.

Bingo Love kertoo kahden tummaihoisen naisen rakkaustarinan, joka kokee vuosikymmenien erossa olon jälkeen uuden kukoistuksen bingoillassa tapahtuneen uudelleenkohtaamisen myötä. Bingo on tunnetusti yksi sosiaalisimpia rahapelin muotoja. Bingoa pelatessa on mahdollista tutustua uusiin ihmisiin ja verkkopelien aikana esimerkiksi Bingohuone tarjoaa sosiaalista bingoa nettikasinolla. Pelaajat voivat keskustella toistensa kanssa samalla kuin odottelevat tulevia bingonumeroita ilmoitettavaksi.

Aito rakkaus ei kuole koskaan

Bingo Love lähtee liikkeelle kahden nuoren lukioikäisen naisen kohtaamisesta. He viihtyvät toistensa seurassa ja omaavat yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Hyvin lyhyen ajan kuluessa molempien tunteet toisiaan kohtaan kasvavat rakkaudeksi ja he haluavat olla ikuisesti yhdessä. Kahden naisen yhdessäolo ei kuitenkaan sovi millään tavalla 1900-luvun puolivälin ajan henkeen. Sekä yhteiskunta että naisten ympärillä olevat läheiset ystävät ja perheenjäsenet vastustavat jyrkästi heidän rakkauttaan.

Bingo Love

Naiset lopulta antautuvat muiden odotuksille ja eroavat. Kumpikin menee pian tahollaan naimisiin nuoren miehen kanssa ja elävät tavanomaista perhe-elämää seuraavat vuosikymmenet. Yhteys toisiin on katkennut eikä kumpikaan tiedä toisen elämästä mitään ennen kuin kohtalo päättää puuttua peliin bingopelin muodossa. Kuten Suomessakin on nähty, bingoillat voivat edelleen hyvin ja tarjoavat tilaisuuksia kohdata toisia ihmisiä hauskoja palkintoja sisältävän bingoillan merkeissä.

Bingo Love sarjakuvassa yli kuusikymppisiksi eläneet nuoruuden rakastavaiset päätyvät sattuman kautta samaan bingoiltaan ja tunnistavat toisensa. Vanha liekki roihahtaa heidän välillään eivätkä he kykene pidättelemään itseään. Rakkaustarina saa jatkoa, mutta konflikteilta ei voida välttyä. Vaikka ajassa on siirrytty huomattavasti modernimpaan ja vapaamielisempään ajatteluun, ei kahden tahoillaan naimisissa olevan isoäidin uudelleenrakastuminen toisiinsa ole monillekaan helposti sulateltava asia.

Poikkeuksellinen sarjakuva puhuttelee laajaa yleisöä

Edellisessä kappaleessa kuvattu tarina ei kuullosta perinteiseltä sarjakuvakäsikirjoitukselta eikä se sitä olekaan. Bingo Loven tekijät ovat halunneet tuoda perinteiseen supersankareita ja maailmaa rikollisilta suojelevia agentteja täynnä olevaan sarjakuvaviihteeseen täysin uudenlaista sisältöä. Bingo Love sukeltaa syvälle inhimillisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin ihmisten erilaisuuden hyväksymisestä ja erilaisuuteen liittyvistä ennakkoluuloista. Ja kaikki tämä tehdään erittäin kauniisti ja upean taiteellisen ilmaisun avulla. Bingo Love saa lukijan tunteet otteisiinsa eikä surun, turhautumisen ja ilon tunteiden kokemiselta voi sarjakuvan lukija välttyä.

Sarjakuvan kohdeyleisö ei ole tarkkaan määritelty. Traagisia piirteitä omaava rakkaustarina ei välttämättä lapsia erityisemmin kiinnosta, mutta aikuisille lukijoille sarjakuvakirja sopii iästä ja sukupuolesta riippumatta. Sarjakuvataiteesta nauttivat eivät tule tätä lukiessaan pettymään. Bingo Love on saanut poikkeuksetta kaikkein eniten suitsutusta sarjakuvapiirtäjä Jenn St-Ongen ilmaisuvoimasta. St-Onge on onnistunut vangitsemaan Bingo Loven tarinan hengen lähes täydellisesti ja sarjakuvahahmojen tunteet tulevat aivan lukijan iholle asti.

Lähes täydellinen Bingo Love

Bingo Love on saanut laajasti positiivista hehkutusta, mutta kritiikiltäkään ei ole vältytty. Lähes jokainen lukija on hämmentynyt sarjakuvan keskivaiheilla olevassa kohdassa, jossa kesken tarinan pyydetään lukijaa hankkimaan käsiinsä toinen tarinaan liittyvä sarjakuva taustatietojen ymmärtämiseksi. Keskelle tunteellista kohtaa upotettu mainosluonteinen toisen sarjakuvakirjan promootio on lähes ennekuulumaton tämän tyyppisessä sarjakuvagenressä. Itse sarjakuvan hieman poukkoileva tarina, jossa siirrytään välillä ajassa taaksepäin ja sitten takaisin nykyaikaan, on myös herättänyt kritiikkiä ja tarinasta olisi toivottu lineaarisemmin etenevää.

Poikkeuksetta Bingo Lovea kohtaan esitetyt kritiikit päättyvät kuitenkin toteamukseen, että jokaisen meistä pitäisi lukea tämän sarjakuva. Bingo Love ei ole jättänyt ketään lukijaansa kylmäksi ja pienistä puutteistaan huolimatta, se on tunteisiin menevä mestariteos, joka sopii laajasti myös harvemmin sarjakuvia lukeville.

Julkaistu maanantaina 22.11.2021 klo 17:35 Sarjakuvat-luokassa.

Edellinen
Vapaa-ajanviettoa viikonvaihteeksi
Seuraava
Harmitonta huvia vai ongelma