Vaniljakronitsit

Vaniljakronitsi
Kuva
ccho

Kronitsi on lehtevän croissantin eli voisarven ja sokerisen donitsin risteytys. Suuressa maailmassa tämä herkullinen leivonnainen tunnetaan nimellä cronut, joka on yhdistelmä ranskan ja englannin kielen sanoista croissant (voisarvi) ja doughnut (donitsi). Taikinan kehitteli ranskalainen keittiömestari Dominique Ansel muutama vuosi sitten ja se nimettiin vielä samana vuonna yhdeksi vuoden 2013 parhaaksi keksinnöksi. Suomessa kronitsin makuun pääsee vaikkapa Arnolds-kahvilassa, jossa ne tunnetaan Croniz-nimellä. Makeat kronitsit syntyvät kotikeittiössäkin suhteellisen vaivattomasti.

Vaniljakronitsit

8 kpl
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 225 g voita
  • 2 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 ps kuivahiivaa
  • rypsiöljyä paistamiseen

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja sekoita kuivahiiva. Lisää kananmunat, sokeri, suola ja vaniljauute. Sekoita ainekset keskenään ja lisää vähitellen jauhot, kunnes taikina alkaa muodostua. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa noin kymmenen minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Kääri taikina muovikelmun sisään ja anna jäähtyä jääkaapissa puoli tuntia.

Sekoita ½ dl jauhoja voin joukkoon. Kauli taikina 30x40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä voi-jauhoseos taikinan päälle tasaisesti. Taita kolmannes taikinasta keskelle ja toinen reuna kerroksen päälle. Kääri taikina jälleen muovikelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa puoli tuntia. Toista kauliminen ja taittelu vielä neljä kertaa ja anna taikinan levätä tunnin ajan jääkaapissa. Ota jäähtynyt taikina jääkaapista ja kauli se ½ sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa esimerkiksi juomalasilla taikinasta pyöreitä levyjä ja tee pienemmällä esineellä keskelle reikä. Kuumenna öljy 175-asteiseksi ja nostele taikinakiekot paistumaan kullanruskeiksi kääntäen niitä paiston puolivälissä. Nosta paistuneet kronitsit talouspaperilla päällystetyn ritilän päälle jäähtymään. Päällystä valmiit kronitsit kierittelemällä niitä sokerissa. Voit myös täyttää leivonnaiset vaniljakreemillä ja päällystää ne vaniljakuorrutteella.

Julkaistu keskiviikkona 19.8.2015 klo 17:52 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Musiikkia museossa
Seuraava
Kesäpäivä Aulangolla