Ensimmäiset kokemukseni Sony GPS-CS1KA -paikkatietotallentimesta ovat olleet positiivisia. Laite on osoittautunut toimivaksi ja erittäin käteväksi apuvälineeksi valokuvausharrastuksessani. Kävin viikonloppuna ottamassa muutamia valokuvia eri puolilla Helsinkiä kokeillakseni paikannuslaitteen toimintaa. Pienen kokonsa ja näppärän kantolaukun tai oikeammin suojakotelon ansiosta laitteen sai helposti kiinnitettyä kameralaukun olkahihnaan. Siinä oli paikantimen antennille esteetön satelliittiyhteys valokuvausretkeni jäljittämiseksi. Ennen valokuvausreissulle lähtöä tein muutamia valmisteluja, joita tarvitsee tehdä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Joitakin säätöjä voi joutua tekemään myöhemmin uudestaan, kuten kameran kellonajan kalibrointi.
Kellonaika
Kellonaika on tärkeässä roolissa valokuvien ja paikkatietojen yhdistämisessä. Kameran kello on syytä asettaa oikeaan aikaan ennen kuvaussession aloittamista vaikkapa radion aikamerkin mukaan. Kellonajan voi tarkistaa myös teksti-TV:stä tai jostain luotettavasta lähteestä. Itse paikanninlaitteessa ei kellonajoista tarvitse murehtia, sillä laite saa satelliiteista paikkatietojen lisäksi kellonajan.
Ennen kuin paikkatiedot yhdistetään valokuviin, pitää asettaa laitteen mukana tulevan GPS Image Tracker -ohjelmiston aikavyöhyke. Suomen aikavyöhyke on kaksi tuntia edellä UTC/GMT-aikaa. Kesäaikana on hyvä muistaa, että aikaero UTC/GMT-aikaan on +3 tuntia. Esimerkiksi vuonna 2007 kesäaika alkaa maaliskuun 25. ja päättyy lokakuun 28. päivänä, ja tänä aikana siis aikaero on tuo kolme tuntia. Paikallisen ajan ja kulloisenkin voimassaolevan aikaeron voi tarkistaa time and date.com -sivustolta. Lokitiedoston aikaeron voi vaihtaa ohjelmassa milloin tahansa. Tällöin kuvat on kuitenkin yhdistettävä paikkatietoihin uudelleen, mikäli on ehtinyt jo tallentamaan paikkatiedot kuvien Exif-tietoihin.
Paikkatietojen yhdistäminen valokuviin
Sony GPS-CS1KA -paikantimen mukana tulee kaksi ohjelmistoa. GPS Image Tracker on varsinainen perusohjelma, jolla ladataan paikantimen muistista lokitiedosto omalle tietokoneelle. Lokitiedosto on tekstitiedosto, ja sen sisältöä voi katsella tavallisimmilla tekstieditoreilla. Tiedot tosin ovat äkkiseltään katsottuna kovin kryptisiä, joten tiedostojen sormeilusta ei välttämättä ole mitään iloa. Ohjelman käyttö on helppoa, vaikka se on englanninkielinen kuten käyttöohjeetkin. Oletusasennuksen jälkeen ohjelma käynnistyy automaattisesti, kun paikantimen kytkee USB-kaapelilla tietokoneeseen. Automatiikan voi kytkeä pois päältä, jos haluaa käynnistää ohjelma käsin. Ennen paikantimen kytkemistä kannattaa valokuvat siirtää kamerasta tietokoneelle. Toimenpiteen voi tietysti tehdä missä vaiheessa tahansa, mutta tässä järjestyksessä suoritettuna paikkatietojen yhdistäminen helpottuu.
- Rastittamalla "Delete all log files..." -vaihtoehdon ohjelma poistaa paikantimen muistista tietokoneelle ladatut lokitiedostot. Paikannuslaite näkyy tietokoneelle tavallisena tallennusvälineenä, joten tiedostot voi poistaa laitteen muistista myös käsin.
- Aikavyöhyke on vaihdettava kesä- ja normaaliaikaan siirryttäessä. Valitsemalla "Settings..." -painikkeen avautuu uusi ikkuna aikavyöhykkeen asettamiseksi.
- Ikkunassa valitaan oikea aikavyöhyke, joka on Suomessa GMT+02:00. Mikäli haluaa automaattisen kesäajan synkronoinnin, kannattaa rastittaa "Adjust by an hour..." -vaihtoehto. Asetukset on hyvä tallentaa oletusasetuksiksi rastittamalla "Set these settings..." -vaihtoehto.
- Lokitiedoston lataus paikannuslaitteelta tietokoneelle käynnistyy painamalla OK-painiketta. Toiminnon jälkeen tulee vielä ilmoitus lokitiedoston siirron valmistumisesta.
- Tietokoneelle siirrettyjä lokitiedostoja voi tarkastella painamalla "Log File List..." -painiketta. Lokitiedostoluettelossa voi vielä vaihtaa aikavyöhykkeen sekä nimetä lokitiedostot haluamallaan nimellä. Tässä ikkunassa voi myös ladata lokitiedostoja muista lähteistä, poistaa tiedostoja sekä yhdistää useampia tiedostoja yhdeksi.
- Seuraava vaihe on kuvien valitseminen. Painamalla "Add Picture Files..." -painiketta avautuu ikkuna, josta voi valita valokuvat, joihin paikkatiedot yhdistetään. Ohjelma yhdistää lokitiedostossa olevan paikkatiedon valokuviin kellonajan perusteella. Mikäli kuva on otettu lokitiedostossa ennen kuin paikannin kytkettiin päälle tai sen jälkeen kun se kytkettiin pois päältä, ilmestyy kuvan viereen kysymysmerkki. Näille kuville ei luonnollisestikaan löydy paikkatietoja lokitiedostosta, joten ne jäävät merkitsemättä.
- Paikkatiedoilla merkityt kuvat tallennetaan painamalla "Save All..." -painiketta. Paikkatieto tallentuu kuvan Exif-tietoihin, ja tässä vaiheessa voi vielä valita, haluaako korvata (Replace) alkuperäiset kuvat muuttuneilla tiedoilla vai luoda kuvista kopiot (Create Copies...) Korvaamalla alkuperäisen kuvan säästää tietysti kiintolevytilaa, mutta kuva ei välttämättä tämän jälkeen enää avaudu kaikissa ohjelmissa.
- Ainakin alussa on ehkä turvallisinta luoda kopiot alkuperäisistä kuvista. Kopiot tallentuvat uuteen kansioon, jonka voi nimetä avautuvassa ikkunassa. Kansion voi puolestaan sijoittaa haluamaansa paikkaan kiintolevyllä painamalla "Browse..." -painiketta.
- Kuvat tallennetaan joko yksitellen valitsemalla "Yes" -painike tai kaikki kerralla painamalla "Yes To All" -painiketta. Jos on vähänkään epävarma, kannattaa valita "No" -painike, jolloin tallennusvuorossa olevaan kuvaan ei tallenneta paikkatietoja. Painamalla "No To All" -painiketta, voi keskeyttää koko tallennusoperaation.
Paikannettujen kuvien katselu
Paikkatietotallentimen mukana tulevalla Picture Motion Browser -ohjelmistolla voi katsella paikkatiedoilla varustettuja kuvia kartalle sijoitettuina. Vaihtoehtoisesti voi käyttää Google Earth -sovellusta ja Googlen Picasaa, jonka voi ladata maksutta Snapover-valokuvausportaalistani. Lokitiedostoon tallennetun reitin voi visualisoida niin ikään Google Earthin 20 dollarin vuosimaksullisella Plus-versiolla tai GPS Visualizer -sivuston ilmaisessa palvelussa. Sonyn pikkuisesta paikkatietotallentimesta on paljon iloa. Se on hyödyllinen väline myös muissa harrastuksissa kuin vain valokuvaamisessa. Esimerkiksi marjastajat, sienestäjät, metsästäjät ja muut metsänkävijät sekä luonnossa liikkuvat voivat löytää mielenkiintoisia ulottuvuuksia GPS-paikannuksesta. Parhaille marjamaille on helppo löytää uudelleen seuraamalla aikaisempaa reittiään.
Sony GPS-CS1KA on yllättävän tarkka 12 kanavastaan huolimatta. Esteetön sijoitus tietysti edesauttaa paikannusta, mutta pikaisen testaukseni perusteella tarkat sijainnit tallentuivat hyvin myös korkeiden talojen välissä ja puistojen puiden alla. Reitin tarkempi tarkastelu Googlen kartalla tosin näyttää melkoisia syrjähyppyjä aika ajoin. Enimmäkseen sijainnit olivat tallentuneet reitin mukaisesti ja kuvat löytyivät kartalta juuri niiltä paikoilta, joissa olin ne ottanut. Suosittelenkin lämpimästi Sonyn GPS-paikanninta kaikille paikannuksesta kiinnostuneille harrastajille.