The Shadows - Platinakokoelma

Musiikin kulutus on viime vuosina muuttunut aika tavalla. Spotifyn kaltaiset netin suoratoistopalvelut ovat jo arkipäivää, mutta vielä jokunen vuosi sitten kuluttajat kuuntelivat mielimusiikkiaan tavallisesti CD-levyiltä. Henkilökohtainen levykokoelmani on usean vuoden ajan kerännyt enimmäkseen pölyä kotelojensa päälle, kun musiikin kulutukseni siirtyi lähes tyystin Spotifyyn joitakin vuosia sitten. Noin parin sadan äänitteen levystöni ei ole järin suuri, mutta se on sitten sitäkin tarkemmin ja harkitummin hankittua mielimusiikkia. Näistä kiekoista melkein kaikki löytyy nykyään Spotifystä muutamaa erikoisuutta lukuun ottamatta. Yksi näistä erikoisuuksista on brittiläinen 1960-luvun rautalankayhtye The Shadows ja vuonna 2005 ilmestynyt The Platinum Collection -kokoelma. Paketissa on nimittäin tupla-CD-levyjen lisäksi DVD-video.

The Shadows - The Platinum Collection

Toki Spotifysta löytyy Shadowsin platinakokoelma ja itse asiassa useampikin vastaavanlainen kooste samalta bändiltä. Live-konsertista taltioitua elokuvaa tästä suoratoistopalvelusta sen sijaan on turha etsiä, ja se lieneekin nähtävissä vain CD-levityksen mukana tulleelta levyltä. Kokoelmalevyt sisältävät tuttua kitarointia ja taattua Shadows-rautalankamusiikkia noin viidenkymmenen vuoden takaa. Monet ikivihreät biisit, kuten Apache, Man Of Mystery ja Wonderful Land, ovat jääneet lähtemättömästi kevyen musiikin historiaan. Ne soivat edelleen aika ajoin niin radiossa kuin konserteissakin.

Mieleeni tulvahti muutama kuukausi sitten joukko kouluaikojen muistoja käytyäni The Beatles Happening -tapahtumassa Tampereella. Tuolloin Shadowsin parhaista vuosista ja hittikappaleista oli kulunut reilusti yli kymmenen vuotta, mutta yhtye oli yhä tunnettu ja paljon soitettu isomman tarjonnan odottaessa vielä vuoroaan. Kuunneltuani taas Shadowsin musiikkia vuosien ellei peräti vuosikymmenien tauon jälkeen en voi muuta kuin todeta, miten hienoa musiikkia tehtiin jo tuolloin viitisenkymmentä vuotta sitten. Melodisen ja sointurakenteeltaan lopulta yksinkertaisen musiikin lisäksi pumpun muusikot ovat olleet erittäin taitavia soittajia nuoresta iästään huolimatta. Mestarilliseen musaan kannattaa tutustua ellei Shadows ole ennestään tuttu. Platinakokoelma on tähän tarkoitukseen sopiva aloituspakkaus, joka löytyy myös siis Spotifysta.

Julkaistu keskiviikkona 28.5.2014 klo 18:48 Musiikki-luokassa avainsanoilla historia ja musiikki.

Edellinen
Tiedettä, taidetta, historiaa
Seuraava
Mämmilä-albumit