Testissä GoPro Hero 7 Black - osa 2

Entisaikaan todettiin alun olevan hankala. GoPro Hero 7 Black -kameran käyttöönotto oli hieman haasteellista, mutta varsinaiset ongelmat ilmenivät toden teolla seuraavana päivänä. Ainoa ero ensimmäisen ja toisen päivän välissä oli kameran sammuttaminen välillä. Kun seuraavan kerran yritin GoPron mobiiliapplikaatiolla saada yhteyttä kameraan, sainkin yrittää sitä seuraavat kolme tuntia. Applikaatio ilmoitti mukavasti yhteyden onnistuneen, mutta kun siirryin kameran asetuksiin, yhteys katkesi. Tätä jatkui tuskastumiseen asti. Tutkin valmistajan antamia ohjeita, joissa kehotettiin kaikenlaisiin poppakonsteihin. Ongelma ei siis ollut aivan uusi ja siihen oli tarjolla useita ratkaisuvaihtoehtoja. Mikään niistä ei tosin toiminut minun älypuhelimeni ja kamerani kanssa, vaikka välillä kokeilin toistakin älypuhelinta vähän vanhemmalla Android-versiolla.

FeiyuTech WG2X-gimbaali

Tyhjennettyäni ja alustettuani asetukset lukuisia kertoja jouduin viimein heittämään hanskat tiskiin. Piipahdin Google Play -kaupassa, jossa sadat turhautuneet ja vihaiset käyttäjät toteavat kommenteissaan saman, jonka itsekin havaitsin. GoPron applikaatio on lyhyesti ilmaistuna susi. Softan reittaus laskee päivä päivältä. Syynä on ohjelman ongelma saada yhteys kameraan ja jos yhteys jotenkin sattumalta muodostuukin, putoaa se saman tien alas. Applikaatio on käytännöllisesti täysin hyödytön. Jouduin asentamaan kotikoneelleni erillisen ohjelman videoiden lataamiseksi kamerasta tietokoneelle. Onneksi ongelmasta ei muodostunut tämän suurempaa, ja kamera toimi erinomaisesti tositoimissa.

WG2X-gimbaalin käyttöönotto

Testikokoonpanoni ei ollut vielä täydellinen. Komboon kuului myös erityisesti action-kameroille suunniteltu gimbaali eli vakain, jonka tehtävänä on mekaanisesti eliminoida kameran tärinää ja heiluntaa ja näin taata mahdollisimman vakaa kuva siitäkin huolimatta, että kuvaajan käsi tai itse kuvaaja ei pysy vakaana. Gimbaalin toimintaperiaatteena ovat sähkömoottorit ja gyroskoopit. Härvelit ovat tuttuja työvälineitä elokuvaväelle, mutta viime aikoina ne ovat yleistyneet harrastajakuvaajienkin keskuudessa. Kiinalaisvalmisteinen FeiyuTechin WG2X-gimbaali on ainakin nettikeskusteluiden perusteella saanut hyvät arviot, mutta oma kokemukseni laitteen toimivuudesta jäi vähintäänkin kyseenalaiseksi.

GoPro ja gimbaali pääsivät viime sunnuntaina tulikokeeseen pyöräiltyäni Haltialan aarnimetsän siimeksessä. Paketissa oli mukana polkupyörän ohjaustankoon kiinnitettävä jalusta, johon gimbaali oli tarkoitus ruuvata kiinni. Sattuipa vain niin, että Crescent Elder -sähköpyöräni ohjaustanko oli niin kapea, että jalusta vain pyöri ympäri, vaikka ruuvit oli ruuvattu jo pohjaan. Jalusta oli muutenkin hyödytön, sillä gimbaalin sai kiinnitettyä vain yhteen asentoon, eikä sitä siis pystynyt kääntämään sivusuunnassa vaan ainoastaan pystysuunnassa. Korvaavaksi jalustaksi tullut Haman neliosainen viritys ei ollut sen parempi. Otin lopulta käyttöön muutama vuosi aiemmin hankkimani Takeway-jalustan, josta eivät säädöt loppuneet kesken. Takewayllä oli lisäksi erittäin pitävä ote, joten minulla ei ollut pelkoa, että kameran ja gimbaalin yhdistelmä putoaisi kesken matkan jorpakkoon.

FeiyuTech WG2X-gimbaali

Gimbaalin käyttöönotto oli helppoa. Laite toimi kuten tehdas oli mainoksissaan luvannut. Kamera pysyi nätisti paikoillaan, vaikka kuinka kiertelin gimbaalia ympäriinsä. Mielenkiinnolla ja vähän jännitykselläkin odottelin sopivaa pyöräilysäätä, jotta olisin päässyt kokeilemaan uusia laitteita. Täysin tyytyväinen en kuitenkaan ollut gimbaalin osuuteen videoinnissa. Värkkiin lienee vielä syytä tutustua paremmin, jotta ensi kerralla videot onnistuisivat paremmin. Seuraavassa ja tämän artikkelisarjan viimeisessä osassa kerron, minkälainen video GoPro-kameralla ja WG2X-gimbaalilla syntyi.

Julkaistu tiistaina 16.7.2019 klo 19:53 avainsanoilla laitteet ja valokuvaus.

Edellinen
Testissä GoPro Hero 7 Black - osa 1
Seuraava
Testissä GoPro Hero 7 Black - osa 3