Tekijänoikeuspäivä

Vuotuista tekijänoikeuspäivää vietetään huomenna. Tekijänoikeuspäivä on osa Maailman henkisen omaisuuden päivän viettämistä Suomessa. Henkinen omaisuus jakautuu kahteen osaan: tekijänoikeuteen ja teollisoikeuksiin. Myös henkisen omaisuuden päivä jakautuu vietettäväksi kahdella foorumilla. Varsinaista tekijänoikeuspäivää vietetään 23. huhtikuuta, joka on UNESCO:n julistama kirjan ja tekijänoikeuden päivä. Torstaina 24.4. ja perjantaina 25.4. järjestetään teollisoikeuksiin liittyviä tapahtumia. Tekijänoikeuspäivää koordinoi Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) yhdessä jäsenjärjestöjensä, kuten Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen kanssa. Päivä järjestetään yhteistyössä opetusministeriön kanssa. Teollisoikeuksien tapahtumat järjestetään yhdessä patentti- ja rekisterihallituksen kanssa.

Kuva
Tekijänoikeuspäivä

Kulttuuri ja viihde tuottavat iloa ja elämyksiä. Tekijänoikeus mahdollistaa sen, että kulttuuria ja viihdettä voi tehdä ammatikseen. Yksikään kirja, sarjakuva tai laulu ei synny ilman, että joku tai jotkut ihmiset tekevät sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden. Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii Suomessa perustuslain suojaa. Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perustella tekijä voi pyytää käytöstä maksun tai korvauksen. Tämä on taiteilijoille tärkeää, koska valtaosalla heistä ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään.

Tekijänoikeuspäivän tarkoituksena on muistuttaa kaikkia kulttuurin ja viihteen ystäviä näistä kiistattomista tekijänoikeuksista. Piratismi eli tuotteiden ja teosten laiton kopiointi on iso ongelma kaikkialla maailmassa. Säveltäjät, kirjailijat, taiteilijat ja muut kulttuurin tuottajat ovat tarkoittaneet useat teoksistaan kaupallisesti hyödynnettäviksi. Heidän tulee myös saada korvaus tuotoksistaan. Virallisia kanavia pitkin myydyistä teoksista he saavat oman osuutensa, mutta laittomista kopioista he eivät saa mitään. Ammattimainen piratismi on tyypillisesti rikollisten toimintaa ja kartuttaakin vain heidän vaurauttaan. Jokaisen piraattituotteen käyttäjän tulisikin itse luoda myytäväksi jotain ja yrittää ymmärtää, miltä tuntuu, kun tuotoksestaan ei saa mitään. Tekijänoikeuspäivä on teemapäivä, joka muistuttaa meitä kaikkia kulttuurin ja viihteen kuluttajia omista velvollisuuksistamme. Vaikka teemapäivää juhlitaankin virallisesti kerran vuodessa, kuuluu tekijänoikeuspäivä vuoden jokaiseen päivään.

Lähde: Tekijänoikeuspäivä

Julkaistu tiistaina 22.4.2008 klo 17:00 avainsanoilla kulttuuri ja tapahtumat.

Edellinen
Font variation in tag clouds
Seuraava
Sarjakuvan ääniefekti