Leipäkone oli suosittu keittiön kodinkone erityisesti 1990-luvulla. Samanlaiseen kansansuosioon ylsi aikoinaan vedenkeitin, joka taitaa edelleenkin löytyä monesta huushollista. Vaikka leipäkone oli takavuosien sesonkituote, on monelta valmistajalta edelleen myynnissä useita malleja. Minulla on meneillään jo toinen leipäkone. Uusin laitteeni on paistanut tuoreita leipiä nyt tasan vuoden. Kone tekee 750 gramman painoisen leipomuksen kolmessa tunnissa. Tällä tavoin koneellisesti leivottuna leivän kilohinnaksi tulee noin 1,20 euroa, kun käyttää perusraaka-aineita. Leipiä voi maustaa monin eri tavoin, jolloin myös kilohinta luonnollisesti nousee. Maukas perusleipä syntyy hyvin yksinkertaisista aineksista. Mikäli haluaa lisää makua vehnäseen, voi osan jauhoista korvata vaikkapa talkkunajauholla. Edullinen leipäkone maksaa noin sata euroa ja maksaa nopeasti itsensä takaisin, jos leipoo uskollisesti kaikki känttynsä koneella. Nisun riittävyys riippuu ruokailijoiden määrästä ja voi kadota parempiin suihin heti valmistuttuaan.
Talkkunaleipä koneella
750 g- 2½ dl vettä
- 2 rkl oliiviöljyä tai pullomargariinia
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 1 dl talkkunajauhoja
- 4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
- 1½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
Mittaa kaikki aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle. Valitse ohjelmaksi Normaali ja leivän kooksi 750 g. Käynnistä kone. Kun leipä on valmis, nosta paistovuoka leipäkoneesta ja anna leivän jäähtyä vuoassaan n. 15 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia.