Oskar-ilmankostutin

Talvipakkasilla asuntojen lämmityslaitteet hehkuvat täysillä ja laulavat hoosiannaa. Eteläiseen Suomeen rantautui viikolla häijyt kylmät kelit, kun lämpömittari alkoi näyttää yli 20 asteen pakkaslukemia. Samalla alkoivat huoneistojen lämpöpatterit punoittaa. Keinotekoisen lämmityksen seurauksena sisäilma alkaa kuivua. Huoneistoni kosteusmittari näytti torstaina noin 13 prosentin suhteellista ilmankosteutta. Luku oli niin alhainen, että oikein hätkähdin ja päätin samoin tein hankkia ilmankostuttimen. Kovin alas laskeva ilmankosteus eli kuiva huoneilma ei ole hyväksi oikein kenellekään eikä millekään, kuten elektronisille laitteille, joille usein on määritetty jokin suositeltava ilmankosteus toimintaympäristöksi.

Oskar-ilmankostutin

Kodinkoneliikkeissä on nyt ilmankostuttimien sesonkiaika. Sain tämän havaita, kun kävin perjantaina Helsingin keskustan koneliikkeessä kyselemässä kostutinlaitteita. Hyllyt ammottivat melkein tyhjillään ja jäljellä olivat vain kalleimmat ja kookkaimmat härvelit. Toisissa kaupoissa myytiin ei-oota ja valikoima oli muutenkin niukka. Eilen illalla katsastin verkkokauppojen tarjontaa, joka näytti sentään vielä ilahduttavan monipuoliselta. Ongelmana oli vain hidas toimitusaika, joka tuppasi venymään noin viikkoon. Halusin laitteen kuitenkin mahdollisimman nopeasti, sillä huoneiston ilmankosteus oli vajonnut uhkaavan alas. Lopulta kipaisin tänään aamupäivällä Stockmannin keskustan tavarataloon, jossa muutamat ilmankostutinmallit olivat näin sesonkina tarjouksessa.

Päädyin sveitsiläiseen Stadler Form -yhtiön valmistamaan Oskar-ilmankostuttimeen. Laitteesta oli saatavana muutamia eri värejä valkoisesta pinkkiin, mutta valitsin tyyliini parhaiten sopivan mustan mallin. Oskar on tyylikkään näköinen ja muotoilultaan makuuni erinomaisesti sopiva minimalistinen kuutio. Koneessa on yli kolmen litran vesisäiliö, ja se soveltuu jopa 50 neliön kokoisen tilan kostuttamiseen. Erittäin hiljaisessa vempeleessä on kaksi nopeutta sekä allergiaystävällisiä ominaisuuksia, kuten kaksi suodatinta ja hopea-ionikuutio estämässä mikrobien ja bakteerien kasvun kostuttimessa. Oskarilla voi myös tuoksuttaa huonetilan tiputtamalla pari pisaraa aromiainetta laitteen hajustimeen.

Käynnistin koneen heti kotiin päästyäni puoli kahdeltatoista. Jo tunnin kuluttua ilmankosteus oli mittarin mukaan noussut yhdellä prosenttiyksiköllä. Noin neljän tunnin käytön jälkeen vettä oli kulunut reilut puoli litraa, ja ilman kosteus oli noussut 21,9 prosentista 25,4 prosenttiin. Kosteuspitoisuus nousee laskujeni mukaan noin prosenttiyksikön verran tunnissa. Näin ollen asettamani 45 prosentin tavoitetaso saavutettaisiin hitaammalla nopeudella vuorokauden kuluessa. Oskarin hygrostaatti tosin sammuttaa laitteen, kun asetettu ilmankosteus on saavutettu ja kytkee sen jälleen automaattisesti päälle ilman kuivuttua alle ihannetason. Ominaisuuksiltaan Oskar-ilmankostutin tuntuu olevan oiva valinta ja täyttävän sille asetetun tehtävän.

Tekniset tiedot

Valmistaja
Stadler Form
Malli
Oskar
Teho I
enintään 200 g/h, kulutus 6 W
Teho II
enintään 370 g/h, kulutus 18 W
Huonekoko
enintään 50 / 125
Säädettävät kosteustasot
40%, 45 % (suositus), 50 %, 55 %, jatkuva toiminta
Merkkivalojen kirkkaussäätö
normaali (oletus), himmennetty, merkkivaloton (yötila)
Korkeus
290 mm
Leveys
246 mm
Syvyys
246 mm
Paino
3,1 kg
Vesisäiliön tilavuus
3,5 l
Melutaso
26-39 dB(A)
Suodatinkasetit
2 kpl
Suodattimien vaihtomuistuttaja
2 kuukauden käytön jälkeen
Hopea-ionikuution kesto
1 vuosi
Ominaisuuksia
hygrostaatti, hajustin, vesisäiliön täyttö käytön aikana, vesitason näyttöikkuna

Julkaistu lauantaina 9.1.2016 klo 16:25 avainsanoilla laitteet ja sisustus.

Edellinen
Talkkunaleipä koneella
Seuraava
Eräänlainen liukuvärigeneraattori