Pääsiäiseen on aikaa kolmisen viikkoa. Tänä vuonna paaston ajan päättyminen ajoittuu tavallista myöhemmäksi kevääseen. Pitkäperjantaita vietetään huhtikuun 18. päivänä ja silloin on yksi juhlavimmista kirkkopyhistä. Pääsiäinen merkitsee paaston päättymistä, mutta tuskinpa monikaan on mitään paastoa harjoittanut nykyaikana ja osalle koko pääsiäisen merkitys on jäänyt vähän hämärän peittoon. Pitkä viikonloppu on kuitenkin muutakin kuin vain kirkollisia toimituksia. Silloin on nimittäin lupa mässäillä kaikkiaan 40 vuorokautta kestäneen paaston jälkeen. Pöytään katetaankin kaikenlaisia herkkuja niin, että paikat notkuvat. Ruokalistalla on tyypillisesti perinneruokia, kuten lammasta ja tietenkin mämmiä. Mikäli viitsii itse kokata, voi jälkiruoaksi loihtia samettisen suklaajuustokakun, joka toisaalta sopii kaikenlaisiin kevään juhlallisuuksiin. Kakku on erittäin helppo ja nopea valmistaa eivätkä aineksetkaan ole kovin harvinaisia.
Suklaajuustokakku
n. 10 annosta- 18 kpl Domino Original -keksejä
- 2 rkl voita sulatettuna
- 600 g Philadelphia Original -tuorejuustoa tai vastaavaa laktoositonta
- 1½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 200 g Marabou Premium 70 % Cocoa -suklaata sulatettuna
- 3 munaa
koristeluun
- 2 dl kermavaahtoa
- 2-3 dl tuoreita marjoja ja hedelmiä
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Murskaa Domino-keksit ja sekoita ne voisulaan. Painele keksiseos halkaisijaltaan 22-24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Sekoita keskenään Philadelphia Original tai Philadelphia Original Laktoositon -tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää suklaasula sekä munat joukkoon yksitellen vatkaten. Kaada seos pohjan päälle. Paista noin tunti, kunnes kakku on kypsä. Irrota kakku vuoan reunoista varovasti veitsellä. Jäähdytä hyvin, mielellään n. 4 tuntia, ennen vuoan irrottamista, koristelua ja tarjoilua. Koristele kermavaahdolla sekä marjoilla tai hedelmäpaloilla.
- Resepti
- Keksihylly