Sarjakuvamainen taustakuvio

Sarjakuvissa näkee aina silloin tällöin upeita taustoja. Yksi tällaisista taustoista on liukuvärjätyistä ympyröistä muodostettu taustakuvio. Kuvio on tullut tutuksi etenkin Looney Tunes -piirretyissä jo vuosikymmenten takaa. Sittemmin kuviointia on käytetty paljon eri kuvituksissa eikä pelkästään piirretyissä tai sarjakuvissa. Kuvion tekeminen on helppoa millä tahansa piirto- tai kuvankäsittelyohjelmalla, jossa on liukuväri- eli gradient-ominaisuus. Yksi ammattimainen tapa luoda värjäys on tehdä se Photoshop-ohjelmistolla. Olen käyttänyt tähän esimerkkiin englanninkielistä Photoshop Elements 6 -versiota, mutta muutkin versiot käyvät.

 1. Aloita File-valikosta luomalla uusi tiedosto New ja Blank File... tai paina Ctrl+N näppäimiä.
 2. Anna tiedostolle nimi ja koko. Esimerkissäni käytän 450 x 450 pikselin kokoa 300 pikselin resoluutiolla. Kuvio on symmetrinen, joten aseta leveys ja korkeus samoiksi.
 3. Piirrä kanvaasille tavallinen ympyrä, joka ulottuu laidasta laitaan (kuva 1).
 4. Luo uusi taso liukuvärille valitsemalla Layer-valikosta ensin New Fill Layer -vaihtoehto ja lopuksi Gradient... (kuva 2).
 5. Luo uusi liukuväri napsauttamalla Gradient-laatikossa olevaa kuviota. Ruudulle avautuu liukuvärieditori eli Gradient Editor (kuva 3).
 6. Editorissa olevan liukuväripalkin yläpuolella on läpinäkyvyyssäädöt. Napsauta vasemmanpuoleista kahvaa ja aseta läpinäkyvyyden sijainniksi (Location) 75 %.
 7. Väripalkin alapuolella on värisäädöt. Napsauta vasemmanpuoleista kahvaa ja aseta väriksi (Color) #FF66666. Värin pääset asettamaan napsauttamalla väriruutua. Aseta värin sijainniksi 50 %.
 8. Napsauta seuraavaksi oikeanpuoleista värikahvaa ja aseta sen väriksi #CC3333. Muut säädöt voit jättää oletusarvoiksi.
 9. Sulje editori painamalla OK-painiketta. Valitse liukuvärin täyttöikkunasta tyyliksi (Style) säteittäinen eli Radial. Ympyrä värjäytyy liukuvärillä (kuva 4).
 10. Yhdistä väri- ja kuviotaso yhdeksi tasoksi valitsemalla Layer-valikosta Flatten Image.
 11. Tasojen yhdistäminen muuttaa tasot taustakuvaksi, joten kopioi taustakuva (Background) uudelle tasolle ja poista taustakuvataso.
 12. Käytä taikasauvaa ja valitse alueet ympyrän ulkopuolelta. Poista kulmissa oleva tausta painamalla Delete-painiketta (kuva 5).
 13. Kopioi taso ja pienennä se asettamalla kooksi 80 % alkuperäisestä. Keskitä pienennetty taso edellisen tason kanssa.
 14. Kopioi alkuperäinen taso ja pienennä se nyt asettamalla kooksi 60 % ja keskitä.
 15. Tee vielä yksi kopio alkuperäisestä tasosta ja pienennä se asettamalla kooksi 40 %. Keskitä taso. Taustakuvio on nyt valmis (kuva 6).

Käytä taustakuviota syvätyn kuvan taustalla. Näin saat näyttävän lopputuloksen. Liukuvärin värejä vaihtelemalla luot eri sävyihin sointuvia taustoja. Voit myös lisätä ympyröiden määrää ja muuttaa näkyvää osaa pienentämällä alkuperäistä ympyrää eri kokoisiksi. Tarkalleen ottaen ympyrän liukuvärinkin osuus muuttuu samassa suhteessa kuin ympyrän kokokin. Tässä esimerkissäni taustakuvio syntyy helposti ja suhteellisen nopeasti. Mikäli haluat todella ammattimaisen lopputuloksen, voit laatia liukuvärin, jossa väri vaihtuu samalla tavalla kuin ympyröitä kopioimalla. Liukuvärieditorissa lisätään värikahvojen määrää neljään tai viiteen säteittäiseen väritykseen. Uuden värikahvan lisäät napsauttamalla väripalkin alapuolella olevaa tyhjää tilaa. Säädä tämän jälkeen värikahvat tasaisten välimatkojen päähän toisistaan ja käytä liukuväriä yhden ympyrän värjäämiseen. Lopputuloksessa kukin värirengas on yhtä paksu, mikä itse asiassa on tavoiteltu kuviointi. Sarjakuvamaisen taustakuvion voi siis tehdä useilla tavoilla, ja tässä esimerkissä esittelin erään helpon ja nopean menetelmän.

Julkaistu Sundayna 21.2.2010 klo 12:44 avainsanoilla askartelu, grafiikka, harrastukset ja Photoshop.

Edellinen
Talvi kiristää otettaan
Seuraava
Cityhiihtäjä