Samsung Galaxy S

Uusi virkapuhelimeni on nyt Samsung Galaxy S. Ikiaikainen nokialaisten puhelinten sarjani päättyi muutama viikko sitten, kun hankin uudenuutukaisen kosketusnäyttökapulan. Valmistajan vaihtoon oli useita syitä, jotka olivat kasautuneet vuosien varrella. Olin jo jonkin aikaa harkinnut värkin vaihtoa hipaisuluuriksi, ja sopivan tarjouksen nyt ilmaannuttua tartuin siihen ja heitin hyvästit Nokian E71-soittopelille. Päällimmäisin syy valmistajan vaihtamiseen oli sopivan tuotteen puuttuminen. En tahtonut löytää Nokian valikoimista miellyttävää mallia ja muiden valmistajien tuotteet houkuttelivat liian paljon. Toisaalta mikään ei sitonut minua Nokian puhelimeen, joten pitkäaikaisen asiakassuhteen katkaiseminen ei lopulta tuottanut tuskia. Toissijainen vaihtamisen syy löytyi huonoista sovelluksista ja palvelusta. Nokia tuli Ovi-palveluineen monta vuotta jäljessä, jos verrataan esimerkiksi Googlen verkossa tarjoamiin erinomaisiin palveluihin. Nokian sovelluksissa oli lisäksi paljon ongelmia. Niitä sai olla päivittämässä lähes viikoittain eivätkä ne silti toimineet. Viimeisin ongelma syntyi päivitettyäni Ovi-sovelluksen mikrolla. Päivityksen jälkeen kartat lakkasivat toimimasta ja netin keskustelujen mukaan uudessa versiossa oli virhe. Tämän korjaamiseksi olisi pitänyt asentaa vanha ohjelmistoversio takaisin sekä mikrolle että puhelimeen. Tuolloin mittani tuli täyteen ja kapulanvaihto oli tosiasia.

Samsung Galaxy S I9000

Olen käytellyt uutta Galaxy-puhelintani kolmisen viikkoa. Luuri on toiminut erinomaisesti. Kännykässä jylläävä Android-käyttöjärjestelmä on hämmästyttävän nopea kaikista graafisista efekteistään huolimatta. Puhelimen käyttäminen on uskomattoman helppoa. Kosketusnäyttö on parasta, mitä matkapuhelinalalla on keksitty sitten itse matkapuhelimen. Tällainen sen kännykän olisi pitänyt olla jo vuosia sitten. Kaiken helppokäyttöisyyden kruunaa saumaton yhteistyö Google-tilin kanssa. Sähköpostit, kontaktit ja kalenterit synkronoituvat automaattisesti netin kanssa siinä samassa missä Twitterit ja Facebookitkin. Siirtyminen Androidin kaltaisiin laitteisiin on valtava. Kaukana ovat ajat, jolloin vielä yritin sormenpäilläni osua pieneen näppäimistöön ja monimutkaisia näppäinsarjoja käyttämällä saada aikaiseksi jonkin hyvin yksinkertaisen toimenpiteen. Takana ovat myös ajat, jolloin yritin silmiä siristellen tihruttaa pientä näyttöä. Galaxyn neljän tuuman isolta näytöltä voi jo helposti lukea nettisivuja ja työskennellä vihdoinkin todella mobiilisti.

Toistaiseksi olen löytänyt Galaxystä pelkästään hyviä puolia. Laite on toiminut moitteettomasti, vaikka kuluttaakin akkua päivälatauksen tahtiin. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää, sillä onhan kyseessä aito älypuhelin, jossa on toimintoja vaikka muille jakaa. Galaxyssä on puhelimen lisäksi loistava kamera, jossa on paljon mainioita ominaisuuksia, joista mielenkiintoisin on panoraama-automatiikka. Otin kameralla kokeeksi valokuvia U2-yhtyeen konsertissa ja ne onnistuivat hyvin. Kuviin saa liitettyä myös kuvauspaikan sijainnin sisäänrakennetulla GPS-toiminnolla. Luonnollisesti myös kartat toimivat puhelimessa ällistyttävän hyvin. Kartan suurentaminen ja pienentäminen käy kätevästi kahdella sormella. Galaxy on täysin integroitu Googlen palveluihin, joten mitään erillistä synkronointisovellusta ei tarvita, sillä tiedot päivittyvät taustalla ja käyttäjältä täysin läpinäkyvästi. Ehkäpä juuri nämä helppokäyttöiset ominaisuudet tekevät Galaxystä ja ennen kaikkea Androidista niin ylivoimaisen, että Nokiakin on ihmeissään.

Julkaistu lauantaina 28.8.2010 klo 9:52 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Kirurgian ihmeet
Seuraava
U2-konsertti