Leipäkoneella paistamani leivät ovat muutaman kerran jääneet likilaskuisiksi. Aivan ensimmäiseksi epäilin hiivaa ja vaihdoin halvan Rainbow-kuivahiivan kalliimpaan Sunnuntai-kuivahiivaan. Siitä eteenpäin leivät ovat onnistuneet kutakuinkin toivotunlaisesti. Sunnuntai-hiiva taitaa olla kalliimman hintansa lisäksi laadukkaampaa tai ainakin se saa leipäkonetaikinan paremmin nousemaan. Tänä syksynä leivät ovat taas pari kertaa lässähtäneet täyttäen vain puolet paistokulhosta, kun normaalisti odotan kulhon lähes täyttyvän ääriään myöten. Tällä kertaa en enää epäillyt hiivaa, sillä ostin uuden pakkauksen eikä taikina tahtonut silläkään kohota riittävästi. Kokeilin myös lisätä makeutta, mutta sekään ei auttanut. Eräänä päivänä selailin kilpailevan valmistajan leivontaohjeita netissä. Reseptikirjasessa neuvottiin ottamaan jääkaappikylmät aineet noin puoli tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön lämpiämään. Samankaltaisen ohjeen olin nähnyt hiivapakkauksen kyljessä, jossa neuvottiin nesteen lämpötilaksi 42 astetta. Tulin siihen tulokseen, että raaka-aineeni olivat liian kylmiä hiivan toimintaa varten eikä leipäkone näköjään esilämmitä niitä oikeassa järjestyksessä.
Kävin Clas Ohlssonin sekatavarakaupasta ostamassa digitaalisen ruokalämpömittarin. Halusin varmistua, että leivonta-aineet olivat sopivan lämpimiä kuivahiivalle. Viime viikolla pääsin kokeilemaan uutta lämpömittaria, kun lämmitin ensin hanakylmän veden mikrossa 42-asteiseksi. Lisäsin paistokulhoon loput aineet ja käynnistin koneen. Valmis leipä kohosi tällä kertaa korkeuksiin ja täytti melkein koko kulhon, aivan kuten olin odottanutkin. Mitä ilmeisimmin raaka-aineiden esilämmitys auttoi ja leivästä tuli kuohkea ja ehkä jo vähän liiankin ilmava. Ruokalämpömittari oli tässä oiva apu. Mittari on melko yksinkertainen. Siinä on noin kymmenen sentin puikko, jonka päässä on lämpöanturi. Kahvaosassa on pieni nestekidenäyttö, jossa numerot vilistävät mittauksen alkaessa. Laitteessa on kolme nappiparistoa, jotka tulevat pakkauksen mukana, joten mittaria pääsee heti käyttämään. Terävä piikkipää suojataan käytön jälkeen muovisella tupella, joka sekin kuuluu pakkaukseen. Mainio apuväline maksoi 13 euroa ja sitä voi käyttää kaikenlaiseen leivontaan ja ruuanlaittoon.