Runeberginkakku

Kuva
Myllyn Paras Oy

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) juhlii jälleen helmikuun viidentenä. Kirjallisen tuotantonsa lisäksi Runeberg muistetaan herkullisesta tortustaan. Runebergin aikoihin leivos oli hyvin pelkistetty korppujauhoista ja leivänmuruista muotteihin leivottu torttu, joita runoilijamestarilla oli tapana nauttia aamiaisryyppynsä kera. Valmiita runebergintorttuja on on ollut kauppojen hyllyillä jo hyvän aikaa, sillä sesonki alkaa suurin piirtein tammikuun puolessa välissä. Torttuja voi pienellä vaivalla leipoa myös kotona ja jos sylinterinmuotoisten leivonnaisten tekeminen tuntuu työläältä, voi vaihteeksi leipoa yhden ison runeberginkakun. Kakun pinta koristeella tortusta tutulla hillosilmällä, jolloin kukin herkuttelija saa siivuunsa myös maukkaan koristeen.

Runeberginkakku

noin 10-12 palaa
  • 150 g voita
  • dl sokeria
  • 2 munaa
  • dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl keksin tai piparin muruja
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 tl soodaa
  • ½ tl manteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia)

Kostutukseen

  • 2 dl vedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia

Pinnalle

  • 2 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
  • 1 dl tomusokeria
  • 3 tl sitruunamehua

Voitele halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin sooda ja manteliuute ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (10-12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 sentin päähän vuoan reunasta. Paista kakku 175 asteessa 30-40 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla. Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku. Jos hillo on pulahtanut lähes kokonaan taikinan sisään, lisää jokaisen päälle vähän uutta hilloa. Valmista sokerivesikuorrutus sekoittamalla 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille. Anna kakun mehevöityä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Julkaistu torstaina 3.2.2011 klo 17:52 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Lumenpudottajat
Seuraava
Troika-variaatiot
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä