Runebergin torttu

Kuva
Matti Mattila

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg tunnetaan runoistaan ja tietysti tortustaan. Johan Ludvig syntyi helmikuussa 1804 Pietarsaaressa. Monien vaiheiden jälkeen Runeberg asettui lopulta Porvooseen, jossa hän kuoli 1877. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat, jonka avausruno Maamme on meille kaikille suomalaisille tuttu kansallislaulumme sanoista. Runeberg oli juhlittu sankari jo eläessään. Hänen syntymäpäivänsä kunniaksi järjestettiin ensimmäisen kerran juhlallisuuksia jo 1854 hänen täyttäessään 50 vuotta. Juhlallisuudet vakiintuivat vuodesta 1858 alkaen, ja vuodesta 1867 maan kaikilla kouluilla oli vapaapäivä Runebergin syntymäpäivänä aina 1950-luvulle asti. Helmikuun viidennestä päivästä eli Runebergin syntymäpäivästä tuli yleinen liputuspäivä vuonna 1950.

Jälkipolville on säilynyt suuren runoilijan tuotannon lisäksi maukas leivonnainen eli Runebergintorttu. Historia kertoo hänen nauttineen näitä ihastuttavia leivonnaisia aamiaisella. Reseptin kehitti alkujaan porvoolainen sokerileipuri Lars Henrik Astenius 1840-luvulla. Tuolloin torttu oli vielä kuivahko, korppu- ja vehnäjauhoista sekä mantelista valmistettu sylinterinmuotoinen leivos, joka maustettiin karvasmanteliöljyllä. Myöhemmin ohjetta on muunneltu, ja tortusta löytyy tätä nykyään jo monenlaisia variaatioita.

Runebergin torttu

noin 20 pientä leivosta
  • 200 g voita
  • dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 2 dl piparkakun murusia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • tl kardemummaa

Kuorrutus

  • ½ dl vettä
  • ½ dl arrakkipunssia

Pinnalle

  • vadelmahilloa
  • valmista sokerikuorrutetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Annostele taikina voideltuihin pieniin muffinivuokiin. Paina jokaiseen torttuun keskelle kolo ja pursota syvennykseen vadelmahilloa. Paista torttuja uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilän päälle ennen vuoasta irrottamista. Kostuta punssi-vesiseoksella. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja pursota kuorrute renkaaksi hillon ympärille.

Julkaistu maanantaina 5.2.2007 klo 17:33 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Tietoyhteiskuntaohjelma
Seuraava
Yksityisnäytös
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä