Erilaisia keittokirjoja löytyy vähintään yksi vuoden jokaiselle päivälle. Teoksia on varmasti tätäkin enemmän, joten jonkinlainen keskittyminen tiettyyn aihepiiriin vähentää ratkaisevasti vaihtoehtoja. Kirjahyllyyni on vuosien aikana kertynyt erityisesti valkosipuliruokiin erikoistuneita keittokirjoja sekä muutama juustoja ja kahvia käsitteleviä painotuotteita. Joukkoon on putkahtanut muutama erikoisuuskin, joista Purkkiruokaa taitaa olla yksi mainitsemisen arvoisimmista kirjoista.
Turkulainen tietokirjailija Markku Haapio kirjoitti vuonna 2006 julkaistun purkkiruokaa käsittelevän mainion teoksen. Kirja ei ole pelkästään keittokirja, sillä ensimmäinen puolikas sisällöstä keskittyy konservatiivien eli säilykkeiden toistaiseksi vielä lyhyeen historiaan. Erinomaisesti toteutettu Purkkiruokaa kertoo säilykkeiden historiasta kattavasti niin maailmalta kuin kotimaastakin. Kirja luo katsauksen myös suomalaisiin säilykepurkittajiin, joita vuosikymmenten saatossa on operoinut useampia. Teoksen jälkimmäinen puolisko siirtyy keittiön puolelle ja listaa kymmenittäin herkullisia purkkiruuasta valmistettuja annoksia. Luonnollisesti mukana on perinteinen hernekeitto, joka lienee se tunnetuin täyssäilyke samoin kuin lihapullat kastikkeessa. Monista tutuista keitto-ohjeista on muunnettu ainakin otsikon perusteella houkuttelevia gourmet-keitoksia, kuten esimerkiksi Sosekeitto Saint-Artukais ja Lundenbergare. Lukijaa hemmotellaan vielä lopuksi sinapilla, joka on tuttu lisä hernekeitossa. Hieno Purkkiruokaa-kirja kuuluisi mielestäni jokaisen kokin kirjastoon.
- Haapio, Markku
Purkkiruokaa
- ISBN
- 978-951-1-20959-1
- Kustantaja
- Otava