Viinien maustaminen ei ole uutta. Jo muinaiset roomalaiset maustoivat viiniä, koska mausteilla haluttiin peittää viinin heikko laatu. Keski-Euroopassa ei mausteiden saanti ole aina ollut helppoa, ja ne olivatkin harvinaisuutensa vuoksi kalliita. Ruokien ja juomien maustaminen muodostui kuitenkin muodikkaaksi ja näin syntyivät mm. piparkakut ja glögi. Kylminä vuodenaikoina juodaan lämmikkeeksi hehkuviiniä, jota alppimaissa kutsutaan Glühweiniksi. Englantilaiset puolestaan nauttivat Mulled Wineä. Hehkuviini tunnetaan Pohjoismaissakin, jossa sitä kutsutaan glögiksi. Sanan etymologia juontaakin juurensa ruotsin kielen sanasta glödga eli hehkuttaa.
Glögejä saa kaupoista nykyään valmiiksi maustettuina juomina. Oman sekoituksen tekeminen on helppoa, ja sen voi tehdä joko mausteita sekoittamalla tai ostamalla kaupasta valmiin glögimausteseoksen. Helpoimmin glögi syntyy lämmittämällä mehua tai punaviiniä mausteiden kanssa ja siivilöimällä se ennen tarjoilua. Perinteisen punaisen glögin rinnalle on vakiintunut myös valkoinen glögi, joka valmistetaan vaaleasta glögijuomasta maustaen se punssilla tai valkoviinistä liköörilorauksella höystettynä.
Punaviiniglögi
10 annosta- 1 prk punaista valmista glögijuomaa
- 1 plo espanjanlaista punaviiniä
- 2 dl madeiraa
tarjoiluun
- kuorittuja manteleita
- rusinoita
Mitta ainekset kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Pane glögilaseihin lusikat ennen glögin kaatamista. Tarjoa manteleiden ja rusinoiden kanssa. Glögin seuraksi sopii pienet suupalat, kuten esimerkiksi siirappipiparkakut ja Aura-juusto.