Punainen rasti PowerPointissa

Tänään kummastelin punaista rastia eräässä PowerPoint-esityksessä. Dian esikatseluun oli ilmestynyt punainen iso X-kirjainta muistuttava merkintä. Ensimmäisenä minulle tuli mieleen, että ohjelma ei kykene jostakin syystä näyttämään dian esikatselukuvaa. Kovin kaukana arvauksestani en ollut, sillä nopea surffailu netissä alkoi vahvistaa epäilyäni. Avasin yhden punaisella rastilla merkityn dian muokattavaksi. Diassa ollut kuva oli poissa ja sen tilalla oli vain tyhjät raamit ja ilmoitus, ettei kuvaa voitu ladata. Vastaavaan tilanteeseen olen joskus törmännyt, kun kuva on linkitetty esitykseen sen sijaan että kuva olisi lisätty sellaisenaan. Jos linkitys kuvaan katkeaa, jää kuva luonnollisesti lataamatta ja tilalla on vain kuvan ääriviivoja mukaileva kehys. Erikoista ongelmaesityksessä oli kuitenkin se, ettei sitä ollut muutettu sitten viime kerran, kun esitys vielä toimi moitteetta.

Punainen rasti PowerPointissa

Pitkään en ongelmaa miettinyt. Seuraavaksi mieleeni tuli käynnistää tietokone uudelleen. Windows-käyttöjärjestelmällä varustettu kone on hyvä aika ajoin buutata, jotta kone saadaan taas kutakuinkin käyttökelpoiseksi. Ennen uudelleenkäynnistystä halusin kuitenkin varmistaa, ettei tiedostossa ollut vikaa. Avasin sen toisessa koneessa, jossa esitys avautui normaaliin tapaan eikä esikatselupaneelin dioissa ollut enää punaisia rasteja. Joku arveli eräässä nettikeskustelussa, että koneen muisti on tullut täyteen, minkä johdosta PowerPoint ei kykene näyttämää kaikkea ja korvaa muistipulan takia osan esityksestä punaisella rastilla. Muistin vähyydestäkään ei ollut kyse, joten viimeinen keino ennen järeämpiä toimia oli koneen käynnistäminen uudelleen. Juuri kun olin buuttaamassa masiinaa, näin virrankatkaisupainikkeen vieressä keltaisen kolmion ja mustan huutomerkin. Se oli merkki käyttöjärjestelmään tulleista päivityksistä, jotka pitäisi asentaa seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Samalla muistin erään tapauksen, jossa Outlook lakkasi toimimasta kesken kaiken. Tuolloin syyksi paljastui koneeseen taustalla latautunut Office-ohjelmistojen päivitys, joka oli lukinnut Outlookin vanhan version. Uudelleenkäynnistys auttoi tuolloin ja Outlook lähti taas käyntiin. Samaan tulokseen uskoin nytkin päästävän heti kun päivitykset olisi asennettu.

Jännitys kohosi Windowsin ladatessa taustaohjelmiaan. Pian pääsin avaamaan ongelmaesityksen, ja kuinka ollakaan punaiset rastit olivat kadonneet eikä esityksessä ollut mitään vikaa. Tälläkin kertaa kummallisesta ongelmasta pääsi eroon käynnistämällä koneen uudelleen. Buutti onkin vuosien aikana osoittautunut käyttökelpoiseksi parannuskeinoksi, kun Windows-kone alkaa kenkkuilla.

Julkaistu torstaina 7.9.2017 klo 18:32 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Länsimetroa odotellessa
Seuraava
Kiniki-alusvaatteet