Pukukoodi: tumma puku

Syksyyn on vielä aikaa, mutta jo nyt alkaa sadella kutsuja kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Osa tilaisuuksista on rentoja ja vähemmän muodollisia kun taas osa on hyvinkin juhlallisia. Tilaisuuksiin voi saada kutsun nykyään tavalla jos toisella. Juhlallisempiin tilaisuuksiin saa yhä edelleen kirjallisen kutsun, josta ilmenee mitä, missä ja milloin. Näiden tärkeiden seikkojen lisäksi kannattaa kutsusta etsiä myös muita vihjeitä onnistuneen illan viettämiseksi. Juhlatilaisuuksiin kutsutaan tyypillisesti kutsukortilla. Tilaisuuden isäntä tai emäntä on myös hyvin usein liittänyt kutsuun ohjeet pukeutumisesta. Vihje tyylikkäästä pukeutumisesta voi olla vain yksinkertainen toteamus "tumma puku" kortin alalaidassa. Toisinaan vihjettä selvennetään kirjoittamalla alkuun vielä varmuuden vuoksi sana "pukukoodi". Tämä lienee tarkoitettu niille, jotka miettivät, mitä tumma puku kortin alakulmassa tarkoittaa.

Tumma puku
Kuva
Brooks Brothers

Tilaisuuden isännän tai emännän pukeutumisohjetta on syytä noudattaa. Muussa tapauksessa se tulkitaan epäkohteliaisuudeksi isäntiä kohtaan. Pukeutumista voi juhlistaa koruilla, mutta niissäkin tulisi pysyä kohtuullisuudessa. Korut eivät saa kilpailla keskenään eivätkä ne saa olla epäsoinnussa muun kokonaisuuden kanssa. Ne voivat helposti antaa vaikutelman mauttomasta diivasta. Asukokonaisuuden tulee olla hillitty ja vaatekappaleiden on soinnuttava keskenään. Iltatilaisuuksiin pukeuduttaessa tulisi välttää voimakkaita värejä ja kuvioita. Värien on myös soinnuttava yhteen, joten esimerkiksi räikeän punainen solmio tumman puvun kanssa voi tuntua väärältä valinnalta, vaikka aatemaailma kyseisen värin käyttöön velvoittaisikin.

Tumma puku on tyypillinen pukukoodi. Muita pukukoodeja voivat olla esimerkiksi smokki, frakki ja saketti. Eri tilanteisiin pukeudutaan eri tavalla. Tumma puku toisaalta sopii mainiosti moniin juhlatilaisuuksiin, ja tuskin on miestä, jonka vaatekaapista ei tummaa pukua löytyisi. Miesten pukeutumisohjeet juhlatilaisuuksiin sisältävät ohjeita pukeutumisesta ja asujen valinnasta.

Puku

Tumma puku koostuu yksi- tai kaksirivisestä pikkutakista, jonka väri on yksiselitteisesti tumma tai musta. Tumma puku voi olla väriltään myös syvän tummansininen tai erittäin tummanharmaa ja siinä voi olla hillityt raidat, mutta ei kuitenkaan liituraitoja. Tärkeintä on, ettei puvun väritys eroa liiaksi muiden juhlavieraiden tummista puvuista. Siksi miehen varma valinta onkin aina täysin musta puku.

Liivit

Tummaan pukuun voi kuulua liivit, joskin ne ovat menettäneet hieman suosiotaan viime vuosikymmeninä. Liivien tulee olla samaa kangasta kuin puvun takki tai hillitysti puvun väriin sopivat.

Paita

Asukokonaisuuteen kuuluu valkea, mieluummin täysin valkoinen kauluspaita, jossa on kova, puolikova, tai pehmeä kaksinkertainen kaulus. Kaksinkertainen kaulus tarkoittaa sitä, että kaulus on taitettu. Käytännössä kaikissa kauluspaidoissa on kaksinkertainen kaulus lukuun ottamatta paitoja, jollaisia nähdään usein solmukkeiden kanssa. Juhlapaidan tärkeä yksityiskohta on kaksinkertaiset kalvosimet eli tuplamansetit. Tuplamansetti tarkoittaa sitä, että hihan suu on kaksinkertainen. Hihansuu napitetaan kalvosinnapeilla eli niin sanotuilla manseteilla. Juhlapaidassa ei siis ole tavanmukaisia ommeltuja nappeja vaan pelkät napinlävet, joista kalvosinnapit pujotetaan. Sana mansetti on lainattu ranskan kielen sanasta manchette, joka sananmukaisesti tarkoittaa pikku hihaa. Mansetti tarkoittaa myös kynttilän tyven koristesuojusta.

Solmio tai solmuke

Solmioksi valitaan hillitty ja puvun väriin sointuva harmaa tai sinisävyinen kravatti tai solmuke. Solmiossa sopii olla erittäin hillitty lähes huomaamaton kuviointi. Täysin mustaa solmiota ei suositella juhlatilaisuuksiin ellei kyseessä ole hautajaiset. Kuvioimaton solmio voi antaa hieman apean vaikutelman, joten pieni kuviointi on paikallaan.

Taskuliina

Tyylikkääseen miehen tummaan pukukokonaisuuteen kuuluu valkoinen taskuliina. Liina asetetaan rintataskuun siten, että kärjet juuri ja juuri näkyvät. Taskuliina ei saa olla liian paljon ulkona, jotta se ei olisi häiritsevästi esillä. Valkoinen taskuliina nimittäin näkyy kontrastinsa vuoksi selvästi mustaa pukua vasten. Monissa valmiissa puvuntakeissa on rintatasku ommeltu kiinni. Tasku kannattaa pyytää avaamaan pukua ostaessaan.

Sukat

Tummaan pukuun kuuluvat myös tummat sukat, jotka sopivat puvun väritykseen. Mustat sukat ovat varma valinta, vaikka ne oikeastaan kuuluvatkin hautajaisiin.

Kengät

Kengiksi valitaan ohutpohjaiset mustat juhlakengät. Kengissä tulee olla ohuet ja pyöreät mustat nauhat. Kengät on syytä kiillottaa ennen juhlatilaisuutta. Talvella ja sateella kengät suojataan ulkona liikuttaessa kalosseilla. Kalosseja voi käyttää pitkin talvea, mutta kesällä niiden käyttö kenkien suojana tuntuu liioittelulta.

Kaulahuivi

Juhlatilaisuuksiin saavuttaessa kaulahuivin on oltava harmaa tai harmaapohjaisella kuvioinnilla. Kaulahuivia käytetään pääsääntöisesti talvella. Hautajaisissa kaulahuivi on valkoinen.

Päällystakki

Päällystakki voi olla musta, syvän tummansininen tai erittäin harmaa. Päällystakkia ei käytännön syistä käytetä kesällä.

Hattu

Miehet eivät juurikaan enää käytä hattua. Tummaan asukokonaisuuteen toisaalta kuuluu musta huopahattu, joka tosin voi olla myös tummansininen tai harmaa. Hattu luo tyylikkyyttä ja antaa sen viimeisen silauksen miesten pukeutumisessa. Hattua voi käyttää läpi vuoden.

Käsineet

Vuodenajasta riippuen miehet käyttävät tumman puvun yhteydessä harmaita käsineitä. Käsineet ovat tyypillisesti nahkaa, joskin muitakin materiaaleja voi käyttää, kunhan käsineet eivät ole esimerkiksi talvihansikkaita tai lasketteluhansikkaita. Hautajaisissa käytetään aina mustia käsineitä.

Miesten tumma puku on helppo asukokonaisuus. Käytännössä se on tavallinen asu, jota voi käyttää erimuotoisissa tilaisuuksissa pitkin päivää kellonajasta riippumatta. Kaikkia edellä lueteltuja pukuun liittyviä asuja, kuten kaulahuivia, käsineitä tai hattua ei välttämättä tarvitse pukea päälleen. Nämä ovat loppujen lopuksi tarkoitettu ulkokäyttöön, joten tärkeää onkin keskittyä varsinaiseen juhla-asuun. Juhlat onnistuvat varmasti noudattamalla yleisiä käyttäytymisohjeita ja pukeutumalla etiketin mukaan.

Julkaistu tiistaina 21.8.2007 klo 22:14 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Helsingin Juhlaviikot 2007
Seuraava
Ehdollinen muotoilu - osa 1