Taskuliina

Tyylikkään miehen asukokonaisuuteen kuuluu puku. Tyylikästä pukeutumista vaativia tilaisuuksia on pitkin vuotta. Erityisesti syksy ja joulu ovat kaikenlaisten juhlallisuuksien aikaa. Vaikka miesten asut ovatkin viime vuosina saaneet lisää väriä, on musta puku yhä suosituin asu ja yleisin väri. Eri vuodenaikoja voi ilmaista pukeutumalla ajankohtaan sopivalla sävyllä. Esimerkiksi joulunaikaan kuuluvat tummanpunaiset sävyt kun taas kesään huolettoman värikkäät ja vaaleat sävyt. Taskuliina on eräs elementti kauluspaidan ja solmion ohella, jolla muuten niin mustanpuhuvaa pukua voi elävöittää. Kauluspaita ja solmio ovat osa pukeutumista siinä missä kalvosinnapit ja taskuliinakin. Tosin kalvosinnapit ovat nykyään arkipukeutumisessa melko harvinaisia samoin kuin taskuliinakin. Taskuliinan taittelu oikealla tavalla ja pikkutakin rintataskuun sopivaksi onkin saattanut ehkä unohtua, kun taas solmion eli kravatin solmiminen osataan useillakin eri tavoilla. Myös taskuliinan voi taitella monella eri tavalla, ja olenkin koonnut tähän ohjeet taskuliinan taittelemiseksi nopeasti ja yksinkertaisesti syksyn juhlapukeutumista varten.

  1. Aloita neliönmuotoisen, noin 30 senttiä kanttiinsa olevan silkkisen taskuliinan taittelu suoristamalla liina (ks. kuva 1). Silitä rypyt silkille sopivalla lämpötilalla. Jos käytät puuvillaista liinaa, voit säätää silitysraudan lämpöä puuvillalle sopivaksi.
  2. Taita liina kahteen osaan siten, että kulmat eivät ole aivan päällekkäin vaan hieman sisäkkäin (ks. kuva 2). Silitä taitos ja paina samalla silitysraudalla taite teräväksi.
  3. Taita liina jälleen kahteen osaan siten, että oikeanpuoleinen osa ylittää vasemman noin sentillä tai parilla (ks. kuva 3). Kierrä taitettavaa oikeanpuoleista osaa samalla noin 15 astetta vastapäivään. Silitä jälleen taitos ja paina taitetta voimakkaasti silitysraudalla, jotta taite pysyy ryhdikkäänä.
  4. Kierrä kahteen kertaan taitettu liina nyt 90 astetta myötäpäivään, jolloin taitteiden kärjet osoittavat ylöspäin (ks. kuva 4). Taskuliina alkaa jo hahmottua.
  5. Taita sekä vasemman- että oikeanpuoleinen sivu sisäänpäin (ks. kuva 5). Arvioi samalla taskuliinan leveys pikkutakin rintataskun leveyden mukaan siten, että liina sopii taskuun. Liinaa ei saa jättää liian kapeaksi eikä liian leveäksi. Silitä jälleen taitteet painamalla silitysraudalla voimakkaasti, jotta taitokset pysyvät.
  6. Viimeistele taskuliinan korkeus taittamalla alaosa sisäänpäin takin rintataskun syvyyden mukaan (ks. kuva 6). Liina ei saa olla liian lyhyt, ettei se käytön aikana valu taskun pohjalle. Liian pitkäksi jätetty liina näkyy ja roikkuu puolestaan liian hallitsevasti taskusta. Sijoita taitettu taskuliina lopuksi pikkutakin rintataskuun taitteet sisäänpäin eli rintaan päin käännettyinä. Isomman liinan voit taittaa kolmeen osaan siten, että lopputuloksena on kolmikärkinen taskuliina.
Piirrokset: Matti Mattila

Julkaistu sunnuntaina 26.11.2006 klo 16:57 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Viimeinen toivomus
Seuraava
Voi hyvät hyssykät!