Pimeimmän ajan valo

Joulukuun kolmantenatoista päivänä vietetään perinteistä Lucian päivää. Tapa levisi vasta muutama vuosikymmen sitten suomenkielisten keskuuteen, joten kovin pitkästä perinteestä ei vielä ole kysymys. Vaikka eri puolilta Eurooppaa on olemassa erilaisia Lucia-hahmoja ja Lucia-uskomuksia, Lucia ei keskiajalla ollut mikään erityisen palvottu pyhimys, ja ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsista, Länsi-Göötanmaalta vuodelta 1746. Tällöin Lucialla ei vielä ollut enkelin sädekehää symboloivaa kynttiläkruunua, vaan hänellä oli siivet hartioillaan.

Kaikki tiedot kansanomaisesta Lucia-kulkueesta ovat Ruotsista Vänern-järven ympäristöstä. 1700-luvulla Lucian päivä levisi Länsi-Ruotsin kartanoihin ja yliopistopiireihin ja siihen liittyivät juhlakulkueet ja hurjat kepposet. Ensimmäisen Lucia-kulkueen järjesti Stockholms Dagblad Ruotsissa vuonna 1928. Vastaava tapahtuma järjestettiin Suomessa 1930.

Pyhä Lucia oli sisilialainen neito, joka kärsi marttyyrikuoleman vuoden 300 tienoilla. Luciaa palvottiin pyhimyksenä Siracusassa vuoden 400 aikoihin ja siellä mainitaan Pyhän Lucian luostari vuonna 597. Lucia mainitaan myös 1200-luvun "Legenda aureassa", joka käännettiin useille kielille. Lucia oli legendan mukaan ylhäissyntyinen neito, jonka äiti oli vakavasti sairas. Tämä parani kuitenkin käytyään Pyhän Agathan haudalla Cataniassa. Tästä kiitokseksi Lucia lupasi pysyä neitsyenä koko ikänsä. Hänen sulhasensa kuitenkin suuttui päätöksestä ja ilmiantoi Lucian kristittynä viranomaisille. Lucia joutui oikeuden eteen ja tuomari määräsi kuulustelun jälkeen Lucian vietäväksi bordelliin. Tämä epäonnistui, vaikka tehtävässä oli 1000 miestä, vetohärkiä ja noitia. Lucia yritettiin saada hengiltä kaatamalla hänen päälleen pikeä ja öljyä, joka sytytettiin tuleen. Hän säilyi kuitenkin vahingoittumattomana ja lopulta hänet surmattiinkin miekalla.

Tämän päivän Lucia valitaan Hufvudstadsbladetin lukijaäänestyksellä. Joulukuun 13. päivänä kaunis Lucia neitoineen kulkee alas Helsingin tuomiokirkon portaita ja edelleen kauppatorille seuranaan lukemattomia satuhahmoja ja mainoskylttejä. Monikaan ei tiedä, että tässä yhteydessä esitetty tuttu laulu "Sankta Lucia" on alun perin napolilainen venelaulu, joka kertoo Napolin satamasta nimeltä Santa Lucia.

Julkaistu keskiviikkona 13.12.2006 klo 18:12.

Edellinen
Ajatonta muotimusiikkia
Seuraava
Miten eli kinkku?