Ajatonta muotimusiikkia

Mitä olisikaan Wolfgang Amadeus Mozart saanut aikaiseksi, jos olisi elänyt meidän aikamme nettimaailmassa? Hän olisi saanut helposti näkyvyyttä netissä ja kyennyt jopa levittämään teoksiaan ympäri maailmaa. Maailmamme on muuttunut kovasti sitten Mozartin aikojen eli reilun parin sadan vuoden aikana. Tuolloin taiteilijat antoivat konsertteja milloin suurelle yleisölle milloin yksityisiä esityksiä kuninkaallisille. Kuninkaalliset ovat sittemmin harventuneet ja ehkäpä myös hieman yleisökin, mitä tulee klassiseen musiikkiin. Mozartin ja aikalaistensa musiikki ei vielä ollut klassista heidän elinaikanaan, vaan on sitä nyt kaikkien noiden vuosisatojen jälkeen.

Joku on joskus verrannut Mozartia aikansa punk-rokkariksi. Vertaus on melkoisen osuva, kun miettii hänen vallankumouksellista musiikkityyliään. Se poikkesi yksinkertaisuudellaan edukseen senaikaisista sävellyksistä ja valloitti välittömästi kaikkien sydämet yhteiskuntaluokasta riippumatta. Mozartin suosio oli taattu parillakin tavalla. Ensinnäkin hän hämmästytti eurooppalaisia esiintymällä jo alle kymmenvuotiaana ihmelapsena. Toisekseen hänen musiikkinsa oli ja on yhä miellyttävää. Olenkin toisinaan kehottanut aloittamaan klassisen musiikin kuuntelun harrastamisen juuri Mozartin sävellyksistä. Ne ovat helppotajuisia ja usein kolmisointuisia, melodisia ja helposti mieleen jääviä. Mozartin sävellykset eivät ole liian vaikeita eivätkä siten yllätä negatiivisesti ensikertalaista klassisen musiikin kuuntelijaa. Mozartin sävelmistä onkin sitten jo paljon helpompi siirtyä vaativampiin teoksiin.

Mozartin syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 250 vuotta. Juhlallisuuksia on vietetty jo tammikuusta alkaen ja monet niistä alkavat huipentua näin vuoden loppua kohden. Yksi suurimmista projekteista on Mozartin tuotannon digitalisointi monen muun projektin lisäksi. Suuren säveltäjän musiikki soi yhä kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Eikä mikään näyttäisi estävän menestyksen jatkumista vielä toiset 250 vuotta. Ajaton musiikki on aina muodissa.

Julkaistu Tuesdayna 12.12.2006 klo 18:02 avainsanalla musiikki.

Edellinen
Arvosanakeskustelua
Seuraava
Pimeimmän ajan valo