Pikasilmäys HTML5-ominaisuuksiin

Internetin eräänlaista 20-vuotissyntymäpäivää vietetään ensi vuonna. Tuolloin tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun Sir Tim Berners-Lee vuonna 1991 kirjoitti HTML Tags -dokumentin. Berners-Lee ei ole tullut meille suomalaisille tutuksi pelkästään Internetin isänä vaan myös ensimmäisenä Suomen Millenium-palkinnon saajana vuonna 2004. HTML on merkkauskieli, ja sitä voi pitää nettisivujen kielioppina. Kielen ominaisuuksiin kuuluvat tagit, joilla rakennetaan nettisivut. Kielen ansiosta sivut näyttävät jotakuinkin samanlaisilta ja tekijänsä tarkoittamalla tavalla kaikilla kuvaruuduilla uudenaikaiset mobiilipäätelaitteet mukaan lukien. Netin alkuvuosina kielioppiin syntyi lukuisia murteita. Jokainen selainvalmistaja halusi lisätä omia erikoisuuksiaan, joilla tietyt esitystekniset temput saatiin toteutettua. Pian syntyi tarve alkaa yhtenäistää sääntöjä ja Internetin kehitystä johtava World Wide Web -konsortio julkaisi nykyään käytössä olevan standardin, tai oikeastaan määrittelyn, vuonna 1999. Maailma ja ennen kaikkea netti on noista päivistä kehittynyt melkoisesti. Samalla on tullut aika päivittää nettisivujen kielioppia, ja nykyisen 4.01-version jatkeeksi on tulossa HTML5.

Keith, Jeremy: HTML5 for Web Designers

Uuteen merkkauskieleen tai sen ehdotelmaan on voinut tutustua jo jonkin aikaa. Muutamat selainvalmistajat ovat ehättäneet toteuttaa ehdotettuja ominaisuuksia tuotteisiinsa, vaikka lopullista versiota ei ole vielä julkaistu. Sen verran optimistisia nettikehittäjät ja nettiteollisuus tuntuvat olevan, että kirjakauppojen hyllyille on ilmestynyt joukko tulevasta merkkauskielestä kertovia kirjoja. Nettisuunnittelijoiden aikakauslehti A List Apart on laajentanut toimintaansa kirjankustantamiseen. Osaston ensimmäinen julkaisu on Jeremy Keithin kirjoittama HTML5 for Web Designers -opus. Kirja on perusteos ja johdattaa nopeasti tulevan HTML5-merkkauskielen saloihin. Kovin suuria muutoksia uusi suositus ei ole tuomassa. Suurimmat eroavaisuudet nykyisen kieliopin kanssa ovat dokumentin rakennetta kuvaavissa elementeissä. Nykyisen netin rikas mediatarjonta, joka sisältää staattisten kuvien lisäksi liikkuvan kuvan eli videot sekä äänen, on myös hyvin edustettuna uudessa standardissa. Nettisivujen tutut lomakkeetkin kokevat enemmän kuin kasvonkohotuksen, joten HTML5 lupaa paljon hyödyllisiä muutoksia Internetin peruspilareihin.

Ostin kirjan kesäloman kynnyksellä ja sain sen luettua pian loman jälkeen. Paljon ei tässä opuksessa ollut lukemista, sillä 85 sivua muistuttivat lähinnä vihkoa pehmeine kansineen. Näihin sivuihin oli kuitenkin tiivistetty referaatinomaisesti kaikkein tärkein sanoma eikä teksti ollut perusamerikkalaiseen tyyliin jaarittelevaa vaan tiukkaa asiaa. Mikään tylsä ja puuduttava kirja ei ole kyseessä, sillä Keith on kirjoittanut tekstin omalla hauskalla mutta asiallisella tyylillään, jota on miellyttävä lukea. Kirja on näppärä ensiteos kaikille niille, jotka haluavat saada nopeasti referaatin HTML5-ehdotuksesta ja hieman sen historiasta. Hintakaan ei ole järin kallis. Suomeen postitettuna se kustansi noin 22 euroa, ja sähköisen version saa vieläkin halvemmalla.

Keith, Jeremy

HTML5 For Web Designers

ISBN
9780984442508
Kustantaja
A Book Apart

Julkaistu torstaina 2.9.2010 klo 19:24 Kirjat-luokassa avainsanoilla Internet, kirjat ja ohjelmointi.

Edellinen
Supreme-leivänpaahdin
Seuraava
Bussikuskilta paloi hihat