Esittelin puolitoista vuotta sitten erinomaisen kuvankäsittelysivuston nimeltä Picnik. Sivustolla voi muokata valokuviaan mitä erilaisimmilla efekteillä ja toiminnoilla, ja mikä parasta, suurin osa toiminnallisuuksista on ilmaisia. Pienellä vuosimaksulla saa käyttöönsä kaikki työkalut, joilla voikin sitten entisestään manipuloida kuviaan. Sivuston kehittäjät ovat pitäneet kiirettä, sillä viime käyntini jälkeen ominaisuuksia on tullut rutkasti lisää. Kokeilin muutamia uusia härpättimiä taannoin presidentti Obamasta tekemääni julisteeseen.
Ensimmäisessä kokeessa käytin kristallisointiefektiä. Tämä temppu pilkkoo kuvan kristalleiksi, joiden kokoa voi muuttaa. Kristallisoinnilla saa aikaiseksi eräänlaista mosaiikkia hieman samaan tapaan kuin toisella uudella kuusiosoluefektillä, jolla kuva jaetaan pieniksi kuusikolmioiksi. Tulosta voi käyttää vaikkapa kuviokirjonnan pohjana. Kuvasta syntyy kätevästi myös askartelukaupoista tuttu helmitaulu, jossa erivärisiä helmiä liimataan taustalle siten, että niistä muodostuu vastaavanlainen kuva.
Toisessa testissä laitoin kuvani Cross-prosessin läpi. Efekti luo kuvaan entisaikojen tunnelmaa pehmentämällä ja sävyttämällä värejä 1900-luvun alkuvuosikymmenten mainoskuvista ja valokuvista tutuilla piirteillä. Efektin tuloksena värit ovat lämpimät ja täyteläiset luoden samalla nostalgisen tunteen menneiltä ajoilta. Värit muistuttavat erehdyttävästi auringon vuosia kellastamia sävyjä. Tällaisia vanhoja kuvia saattaa vielä löytää ullakoilta ja vinteiltä.
Kolmannessa kuvassa käytin posterointi eli juliste-efektiä. Tämä efekti yksinkertaistaa kuvaa radikaalisti yhdistämällä eri värisävyjä yksinkertaisemmiksi ja suoristamalla kurveja. Yksityiskohdat katoavat niin ikään, kun säätää efektin voimakkuutta. Mallikuvassa on jäljellä enää kolme väriä ja kaikki yksityiskohdat on poistettu.
Picnikistä löytyy läjäpäin lisää hauskoja ja hyödyllisiä efektejä. Niillä saa nopeasti kuvat aivan uuteen uskoon. Joidenkin mielestä efektit vain sotkevat hyvät valokuvat, mutta muutamien silmissä valokuvista on syntynyt suorastaan taidetta. Olivatpa kuvat käsiteltyjä tai ei löytää jokainen niistä jotain erilaista. Kukin tulkitsee kuvia omalla tavallaan, eivätkä tulkinnat aina kohtaa toisten ajatuksia. Picnikillä voi helposti yrittää luoda jotain uutta ja samalla kerätä muiden arvosteluja.