Matkalla tulee usein otettua valokuvia. Nykyään pitäisi kai puhua digikuvista, sillä eräät pitävät harrastelijamaista digikameran käyttöä digikuvien kuvaamisena. Valokuvaaminen perinteisillä filmikameroilla on sitten näiden ortodoksisten kuvaajien mielestä sitä oikeaa valokuvaamista. Jokainen voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla näppäillä digikamerallaan valokuvia, vaikka niitä vuodesta toiseen säilytettäisiinkin vain elektronisessa muodossa. Matkavalokuvia olisi tietysti mukava katsella heti paikan päällä. Tähän hätään keksittiin joitakin vuosikymmeniä sitten nopeat valokuvien kehityspalvelut, joissa valmiit kuvat saattoi saada tunnissa. Yhä edelleen palvelu on suosittu ja se onkin luonnollisesti laajentunut digikameroiden aikakaudelle. Nyt tunnin kuvaamoissa kehitetään kuvia myös muistikorteilta ja muilta nykyaikaisilta tallennusvälineiltä.
Kaikkein kiireisimmät ja omatoimisimmat kuvaajat tulostavat omat valokuvansa tietysti itse. Valokuvalaatuisia tulosteita tekevät tulostimet ovat pienentyneet jatkuvasti. Kannettavat tulostimet ovat jo niin pieniä, että ne mahtuvat vaivatta matkalaukkuun. Toista on vielä kannettavien tietokoneiden kanssa. Tyypillinen kannettava on yhä sen verran kookas, ettei sitä mielellään tule raahattua matkalle mukaan. Toisaalta mikrolla olisi hyvä päästä editoimaan ottamiaan kuvia jo matkalla. Tällöin avuksi tulee Picnik. Se on verkossa toimiva kuvankäsittelypalvelu, jossa voi ilmaiseksi muokata valokuviaan. Käyttöä varten tarvitaan vain mikro ja nettiyhteys. Tällaisen kokoonpanon löytää nykyään helposti, sillä monissa kaupungeissa on nettikahviloita, joissa voi pientä maksua vastaan käyttää mikroa ja Internet-yhteyttä.
Perustoiminnot
Picnik on erinomainen palvelu. Kuvia voi ryhtyä käsittelemään periaatteessa mistä lähteestä tahansa. Kuvat voi ladata omalta koneelta tai esimerkiksi Flickr-valokuvasivustolta. Picnikissä on kaikki yleisimmät kuvankäsittelytoiminnot, kuten esimerkiksi:
- automaattinen korjaus,
- kierto,
- suoristus,
- leikkaus,
- koon muutos,
- valoisuus,
- värikylläisyys,
- terävöitys ja
- punasilmäisyyden poisto.
Efektit
Perustoimintojen lisäksi kuvaa voi käsitellä seuraavilla efekteillä:
- seepia,
- mustavalkoisuus,
- värinlisäys,
- pehmennys,
- koristekuviointi eli vinjetti,
- matta,
- reunat ja
- pyöristetyt kulmat.
Osa efekteistä kuuluu Plus-palveluu, joka on toistaiseksi vielä maksuton niin kauan, kun Picnik on vielä beetavaiheessa.
Palvelun toimintoja on erittäin helppo käyttää. Vaikka Picnik onkin englanninkielinen, ovat monet termit tuttuja valokuvauksen harrastajalle. Toiminnotkin ovat tuttuja perinteisistä kuvankäsittelyohjelmista. Joskus oikeakätisen ottama valokuva kallistuu kuin tahtomattaan vasemmalle ja silloin on paikallaan suoristaa kuvaa. Picnikissä kuvan suoristaminen on helppoa samoin kuin värien ja valoisuuden säätäminen aina histogrammia myöten. Käsittelyn jälkeen kuvan voi joko tallentaa omalle koneelleen tai julkaista Flickr- tai Picasa Web Album -kuvanjakopalvelussa. Tietenkin kuvan voi tulostaa tai vaikkapa lähettää sähköpostilla ystävälle. Kuvaformaatiksi voi valita jonkin seuraavista:
- JPG,
- PNG,
- GIF,
- BMP,
- PDF tai
- TIFF.
Olen malliksi käsitellyt Helsingin Sofiankadulla ottamaani kuvaa vanhanaikaisesta katulyhdystä. Aluksi suoristin kuvan Picnikin erinomaisella suoristustoiminnolla. Toimenpidettä helpottaa kuvan päälle ilmestyvä ruudukko, jolla on helppo kohdistaa kuvassa olevat suorat linja kohdalleen. Tämän jälkeen leikkasin kuvan kultaisen leikkauksen suhteisiin. Seuraavaksi sävytin kuvan seepiaefektillä, jolla kuvasta saa vanhanaikaisen näköisen. Lopuksi pehmensin kuvaa ja lisäsin mattareunukset. Koko toimenpiteeseen meni alle vartti. Kuvan voi käydä lataamassa alkuperäisen kokoisena Picasan verkkoalbumistani.