Perjantaipulma 9/2008

Kahvinpavuista paahtamalla ja jauhamalla saadaan kahvia. Kahvinporojen valmistus on meille monille tuttu prosessi. Kahvinpavuilla voi toisaalta tehdä muutakin kuin uuttaa niistä tuttua juomaa. Tämän viikon tehtävänä on muodostaa 36 kahvinpavusta neliö. Tämän jälkeen neliöstä poistetaan 6 papua siten, että joka pysty- ja vaakarivissä on parillinen määrä papuja. Tehtävä on suhteellisen helppo, mutta näitäkin pitää välillä olla. Aiemmat perjantaiset ongelmat ovat olleet vaatimustasoltaan hyvin vaihtelevia. Mukana on ollut sekä helppoja että vähän vaativampiakin probleemeja ratkottavana.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viime viikon tehtävänä oli ratkoa perjantaipulma 8/2008. Tehtävä oli kieltämättä kiharainen, sillä kyseessä oli langoista muodostettujen lenkkien sijainti toisiinsa nähden. Ratkottavana oli siis miettiä, miten lenkit on sijoitettu, jotta tehtävässä esiintynyt kuva saadaan aikaiseksi. Ongelmaa ei mitenkään helpottanut lankojen päällä ollut paperiarkki, joka esti näkemästä oikean vastauksen. Pienellä järkeilyllä ja ehkäpä omalla pikku testipenkillä ratkaisuun pääsee lopulta käsiksi. Sen nähtyään voi kuulla monen huokaavaan: "Olipa yksinkertainen ratkaisu!" Ratkaisu on todellakin hyvin alkeellinen eikä vaadi mitään ylimääräistä tietopohjaa. Piilotettuun asetelmaan pääsee sijoittamalla aluksi suuren punaisen lenkin, jonka sisällä puolestaan on kaksi sinistä lenkkiä ja jälleen yksi punainen. Näin narut eivät kosketa toisiaan eivätkä varsinkaan risteä. Ylinnä oleva kuvio saadaan aikaiseksi sijoittamalla isomman sinisen lenkin sisälle punainen lenkki.

Julkaistu perjantaina 29.2.2008 klo 17:59 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Ravintola Krapihovi
Seuraava
Kaamos - Deeds And Talks