Perjantaipulma 47/2007

Geometriset kuviotehtävät jatkuvat. Kuten viime viikolla totesin, tehtävien kirjo on ääretön ja vain mielikuvitus on rajana. Kuvioita yhdistelemällä saa myös mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joista jotkut taiteilijat ovat innoissaan tehneet jopa taideteoksia. Geometriaa voi helposti yhdistää kuvaamataiteisiin, jolloin tuloksena saattaa olla upeita ja varsin uniikkeja tuotoksia. Joitakin vuosia sitten kehitetyt fraktaalit syntyvät nykyään vaivattomasti tietokoneella. Niistäkin saa näppärästi kauniita kuvioita, joita värittämällä kelpaa ripustaa seinilleen. Tämän viikon tehtävässä on neljä samankokoista suorakulmaista kolmiota taitettu neliöksi. Jokaisessa suorassa kulmassa on lisäksi musta piste. Tehtävänä on tutkia, mikä tekee niistä erityisen mielenkiintoisen.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 46/2007 perjantaipulmassa piti koota kuusisakarainen tähti tasasivuiseksi kolmioksi. Pienellä kiertämisellä ja palojen uudelleensijoittelulla tehtävä ratkeaa suhteellisen helposti. Ensimmäinen ja samalla suurin pala tulee kolmion kannaksi ja loput pienemmät osat sijoitellaan ympärille, kuten oheinen kuva osoittaa.

Julkaistu Fridayna 23.11.2007 klo 18:23 avainsanalla pulmat.

Edellinen
New York, New York
Seuraava
Pelasta kirja