Kansalliseen kulttuuriperintöömme kuuluu huomattava määrä vanhoja kirjoja. Monet kirjoista ovat satoja vuosia vanhoja ja ajan hampaan kaluamia. Mikään ei säily ikuisesti ja niinpä myös nämä kirjaharvinaisuudet ovat alkaneet rapistua ja käytännöllisesti katsoen hajota käsiin. Nykytekniikalla kirjat voidaan pelastaa digitaaliseen muotoon. Kirjan sivut kuvataan eli skannataan digitaaliseen muotoon, jolloin niiden arvokas sisältö voidaan tallentaa nykyaikaiseen tallennusmuotoon. Toisaalta tässäkin piilee ennen pitkään vaara, sillä tallennusformaatitkaan eivät ole ikuisia. Kukaan ei voi vielä varmuudella sanoa, että tänään tallennetun tiedoston voi yhä avata katselua varten viidenkymmenen vuoden kuluttua.
Kansalliskirjaston Pelasta kirja -ohjelma kutsuu kaikki kansalaiset pelastustalkoisiin. Ohjelman tavoitteena on osin yksityisin varoin digitoida tuhoutumassa olevaa kansallisperintöämme. Kuka tahansa voi tukea tätä arvokasta työtä lahjoittamalla Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahastolle. Ohjelmaan on valittu sellaisia kohteita, joiden ikää ammattitaidolla tehty konservointi pidentää merkittävästi, ja joiden digitointi tuo nämä kansalaisia kiinnostavat historialliset dokumentit verkon välityksellä kaikkien vapaasti käytettäviksi.
Kokoelman säilymisen turvaaminen on haasteellinen tehtävä. Aineisto kuluu runsaan käytön vuoksi, ja toisaalta paperi ja muut materiaalit tuhoutuvat itsestäänkin. Varsinkin teollisesti valmistettu, hapan paperi haurastuu aikaa myöden käyttökelvottomaksi. Pelastamistoimina ovat aineiston konservointi, mikrokuvaus ja digitointi, mutta nämä toimet ovat kalliita ja etenevät aineiston suuren määrän vuoksi hitaasti. Kirjaston tekemän kuntokartoituksen mukaan n. 40 000 dokumenttia ei enää kestä lainaamista eikä käyttöä. Tutustu Pelasta kirja -ohjelmaan ja mieti, miten itse voit olla mukana tukemassa kansallisaarteidemme pelastamista.