Perjantaipulma 46/2008

Eräs utelias kaveriporukka katseli eduskuntatalon edessä valtioneuvoston jäseniä, jotka olivat menossa tärkeään neuvotteluun. Reino kysyi vieressä seisovalta Jaskalta, oliko tummapukuinen kohtia eduskunnan pääovea astuva mies ulkoministeri. Jaska vastasi myöntävästi ja Lasse vahvisti kyseisen miehen olevan ulkoministeri. Sattui kuitenkin niin, että Jaskalla oli tapana puhua totta kolmella kerralla neljästä ja Lassella taas neljällä kerralla viidestä. Kuinka suuri on todennäköisyys sille, että kysymyksessä oli ulkoministeri? Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikko on vierähtänyt edellisestä tehtävästä 45/2008. Siinä piti löytää vastaukset kiperiin sanavalintoihin. Tehtävä näyttää ja tuntuu ensinäkemältä helpolta, mutta jonkin aikaa pohdittuaan voi joutua toteamaan, etteivät vastaukset synnykään kovin helposti. Kieltämättä tehtävä oli vaativa eikä 15 minuutin aikarajoitus ollut kohtuullinen. Sanat nimittäin löytyvät joissakin tapauksissa melko monimutkaisen kaavan kautta, kuten oheinen vastaus osoittaa.

ENNE
Suluissa olevat kaksi ensimmäistä kirjainta ovat rivin ensimmäisen sanan kaksi viimeistä kirjainta lopusta lukien. Suluissa olevan sanan kaksi viimeistä kirjainta ovat rivin viimeisen sanan kaksi viimeistä kirjainta lopusta lukien.
SISU
Suluissa olevan sanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat vasemmanpuoleisen sanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain. 2. ja 3. ovat oikeanpuoleisen sanan kaksi ensimmäistä kirjainta.
MERKKI
Symboli ja vertauskuva tarkoittavat samaa kuin merkki.
KÄLY
Suluissa olevat sanat on muodostettu seuraavasti: sanan kaksi ensimmäistä kirjainta saadaan ottamalla vasemmanpuoleisen sanan kahta ensimmäistä kirjainta seuraavat aakkosten kirjaimet. Esimerkissä T seuraa S:ää ja Ä-kirjain Y:tä. Tehtävässä K tulee J:n jälkeen ja Ä-kirjain Y:n jälkeen. Sanan kaksi viimeistä kirjainta ovat ne kirjaimet, jotka ovat aakkosissa ennen oikeanpuoleisen sanan kahta viimeistä kirjainta, eli R tulee ennen S:ää ja Y ennen Ä:tä ja L ennen M:ää ja Y ennen Ä:tä.
ÄMMÄ
Suluissa olevat sanat on muodostettu seuraavasti: sanan kaksi ensimmäistä kirjainta saadaan ottamalla vasemmanpuoleisen sanan kahta ensimmäistä kirjainta seuraavat aakkosten kirjaimet. Esimerkissä K seuraa J:tä ja Ä-kirjain Y:tä. Tehtävässä Ä tulee Y:n jälkeen ja M-kirjain L:n jälkeen. Sanan kaksi viimeistä kirjainta ovat ne kirjaimet, jotka ovat aakkosissa ennen oikeanpuoleisen sanan kahta viimeistä kirjainta, eli M tulee ennen N:ää ja Ä tulee ennen Ö:tä.
VAAKA
Stabiili, vakaa ja varma tarkoittavat samaa, samoin kuin prioriteetti, etuoikeus ja etusija.
SÄLÄ
Suluissa olevan sanan kaksi ensimmäistä kirjainta ovat vasemmanpuoleisen sanan kahta ensimmäistä kirjainta seuraavat aakkosten kirjaimet. Sanan kaksi viimeistä kirjainta ovat oikeanpuoleisen sanan kahta viimeistä kirjainta edeltävät aakkosten kirjaimet.
KESÄ
Suluissa olevan sanan kaksi ensimmäistä kirjainta ovat vasemmanpuoleisen sanan kaksi viimeistä kirjainta. Sanan kolmas kirjain on oikeanpuolisen sanan neljäs kirjain ja sanan viimeinen kirjain on oikeanpuolisen sanan toinen kirjain.

Julkaistu perjantaina 14.11.2008 klo 18:05 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Vanhan Kuppila
Seuraava
Quantum of Solace