Perjantaipulma 31/2007

Salakirjoitusta on harrastettu käytännöllisesti katsoen niin kauan kuin on ollut kirjoitustaitoakin. Ensimmäisiä kryptisiä viestejä lähetteli jo Caesar Rooman vallan aikana. Salakirjoitusmenetelmiä on myös lukemattomia. Eräs ensimmäisiä on nauhaan kirjoitetut kirjaimet, jotka muodostavat viestin, kun nauha kiedotaan sauvan ympäri. Tekniikka on sikäli nerokas, että viestin avaamiseksi tarvitaan suurin piirtein oikean paksuinen sauva. Menetelmät ovat kehittyneet tekniikan tultua mukaan ihmisen elämään. Sodissa on perinteisesti käytetty mitä kummallisimpia salakirjoitusvälineitä, joita vastapuoli on yrittänyt kuumeisesti purkaa. Yksi menestyksekkäimmistä laitteista oli natsi-Saksan Enigma, jonka salauksen purkaminen pysyi pitkään vastapuolen ulottumattomissa. Historia on kuitenkin opettanut, ettei maailmassa juurikaan mikään pysy salassa. Sen, minkä joku ihminen on keksinyt, sen varmasti toinen ihminen hoksaa ennemmin tai myöhemmin.

Tämän viikon aivojumppa liittyy eräällä tavalla salakirjoitukseen. Tässä tehtävässä esitellään erään kerhon viestijärjestelmää. Kerhon tiloihin pääsee vain jäsenet ja heidän on tiedettävä tunnussana oven avaamiseksi. Kerhon ulkopuolella on kyltti, jonka kuvioihin kirjoitetaan joka päivä uudet numero. Kuviot pysyvät päivästä toiseen samoina. Alla olevassa kuvassa on tilanne päivältä, jolloin tunnussana oli SLAMMI. Muita tunnussanoja ovat olleet 857612 = LISÄKE ja 951684 = MIKÄLI.

Tänään numerot ovat 855555. Tehtävänä on selvittää tämän päivän tunnussana. Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat puuttuvaa numeroa ja halutessasi voit myös perustella ratkaisuasi. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Vastaus viikon 30/2007 perjantaipulmaan on 0. Sekä riveillä että sarakkeilla kahden joka toisessa ruudussa olevan luvun summa on sama. Esimerkiksi viimeisellä vaakarivillä 3 + 1 = 4, joten kysymysmerkin täytyy olla 0. Tätä vahvistaa myös viimeisessä sarakkeessa oleva yhteenlasku 5 + 3 = 8.

Julkaistu perjantaina 3.8.2007 klo 17:00 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Helsingin metro 25 vuotta
Seuraava
Menestyksen avain