Perjantaipulma 14/2008

Matematiikan taidoista on paljon hyötyä arkipäiväisissä askareissa. Aina silloin tällöin eteen tulee tehtävä, jossa pitää kyetä laskemaan mitä kummallisimpia laskutoimituksia. Prosenttilaskut ovat tulleet tutuiksi alati käynnissä olevien alennusmyyntien ansiosta. Yksikköhinta puolestaan helpottaa tuotteiden hintojen vertailua. Monet tuotteet pakataan eri kokoisiin pulloihin ja paketteihin aivan tarkoituksella, jotta hintojen vertailu vaikeutuisi. Kahta eri nestesaippuaa voi saada 450 millilitran ja 700 millilitran pulloissa. Molemmilla pulloilla on tietysti oma hintansa, mutta tuotteiden vertailu onnistuu helpoimmin muuttamalla hinnat litrahinnoiksi. Nykyään kauppojen hyllyillä pitää näkyä myös yksikköhinta, joten päätä ei tarvitse enää useinkaan vaivata vaikeilla laskuilla.

Tämän viikon pulmassa pelataan eräänlaista hedelmäpeliä. Tehtävässä on kuusi omenaa ja kolme banaania, jotka maksavat 43½ rahaa sekä viisi omenaa ja seitsemän banaania, jotka maksavat 61 rahaa. Kuinka paljon maksaa yksi omena ja yksi banaani? Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikko sitten perjantaipulmassa 13/2008 arvuuteltiin erästä sähköistä ongelmaa. Omalaatuisessa talossa oli luonnollisesti omalaatuiset sähkökytkennät. Tehtävänä oli päätellä, voidaanko ongelma ratkaista yhdellä käynnillä kellarissa. Yksi käynti riittää. Mies olisi voinut selvittää asian, jos hän olisi painanut katkaisinta numero 1 ja kytkenyt samalla jommankumman jäljellä olevista pariksi minuutiksi päälle. Kun mies palaa olohuoneeseen, katkaisimeen 1 kuuluva lamppu palaisi edelleen ja vain hetken palanut lamppu olisi vielä lämmin. Tämä keino toimii tietysti vain sellaisten lamppujen kanssa, jotka tuottavat lämpöä, kuten hehkulamput.

Julkaistu perjantaina 4.4.2008 klo 17:59 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Feeniksin kilta
Seuraava
Cecilia Beretta viinimenu